Chili con carne, Texan style
Oppskrift av Krydra.noEn pikant og ildfull Chili con carne!
8
servings1
time2
timer30
Minutter3
timer30
MinutterLa enhetens skjerm være aktiv
Ingredienser
8 stk 8 Guajillo-chili, tørket, uten stilk og frø (Evt 4 Guajillo og 4 New Mexico Red, for en litt mildere variant)
1 stk 1 Chili de Arbol, uten stilk og frø
4 dl 4 storfekraft
4 stk 4 Chipotle chili i adobo-saus med frø intakt
2 ss 2 adobo-saus
2 ss 2 olivenolje
800 gr 800 Okse høyrygg, skåret i terninger, ca 1cm
2 stk 2 løk, hakket
1 ts 1 grønn jalapeños, flak
6 stk 6 hvitløksfedd, finhakket eller revet
1 kopp 1 sterk kaffe
2 ss 2 eplecidereddik
1 ss 1 Criollo, kakao-pulver
1 ss 1 Muscovado mørk
1 ss 1 Spisskummen, nymalt
2 ts 2 Røkt paprika
1 ts 1 salt
1 ts 1 Mexikansk oregano, tørket
1 ts 1 Cayennepepper, malt
1 ts 1 Koriander, nymalt
1/2 ts 1/2 Ceylon kanel, malt
1/2 ts 1/2 Nellik, nymalt
1/2 ts 1/2 Allehånde, nymalt
Slik gjør du
- Rist de tørkede chiliene på middels-høy varme i en stor gryte, til de er duftende, ca to til tre minutter. Tilsett 4 dl oksekraft og la blandingen småkoke. Dekk til, senk varmen og la det småkoke i 10-15 minutter til chilien er myk og smidig.
- Mens chiliene småkoker, kutt opp oksekjøttet i terninger.
- Hell chilien og oksekraften som ble brukt til å småkoke chilien, i en blender, sammen chipotle-pepper og adobo-saus. Kjør blenderen til det er en glatt paste.
- Varm opp oljen i en stor gryte på middels varme. Stek halvparten av oksekjøttet til det er brunt, ca noen minutter på begge sider. Fjern kjøttet fra gryten og gjenta med den andre halvparten av oksekjøttet. Når den andre halvparten er brunet, ta det også ut av gryten.. Fjern overflødig fett slik at det er ca. 2 ss væske igjen i gryten.
- Tilsett løk og jalapeños i gryten. Stek til det er mykt, ca. fire til fem minutter. Tilsett hvitløk og stek i 30 sekunder mens du rører konstant. Hell i resterende 1 dl oksekraft og sterk kaffe, og skrap bunnen av gryten med en tresleiv.
- Tilsett oksekjøttet tilbake i gryten sammen chilipasten. Rør inn eplecidereddik, kakaopulver, mørk brunt sukker, spisskummen, røkt paprika, salt, mexicansk oregano, cayennepepper, koriander, kanel, nellik og allehånde.
- La gryten nå kokepunktet og senk deretter varmen, slik at den småputrer. Legg lokk på gryten, med en liten åpning. La det småkoke i to til to og en halv time mens du rører av og til.
- Etter omtrent to timer vil oksekjøttet være perfekt mørt, og chilien vil tykne til en sausaktig konsistens. Du vil legge merke til at sausen reduseres ganske mye. Det er normalt for Texas chili, som ikke er like suppete som noen andre chilier.
Tips
- Server chilien i en bolle som en gryte sammen med ønsket tilbehør. Feks ost, rømme, koriander, limeskiver, nachos og gjerne avokado eller mais.
Følg oss på Instagram!
Følg oss på
Follow Krydra on Facebook
Chili con carne, Texan style
Oppskrift av Krydra.noEn pikant og ildfull Chili con carne!
8
servings1
time2
timer30
Minutter3
timer30
MinutterLa enhetens skjerm være aktiv
Ingredienser
8 stk 8 Guajillo-chili, tørket, uten stilk og frø (Evt 4 Guajillo og 4 New Mexico Red, for en litt mildere variant)
1 stk 1 Chili de Arbol, uten stilk og frø
4 dl 4 storfekraft
4 stk 4 Chipotle chili i adobo-saus med frø intakt
2 ss 2 adobo-saus
2 ss 2 olivenolje
800 gr 800 Okse høyrygg, skåret i terninger, ca 1cm
2 stk 2 løk, hakket
1 ts 1 grønn jalapeños, flak
6 stk 6 hvitløksfedd, finhakket eller revet
1 kopp 1 sterk kaffe
2 ss 2 eplecidereddik
1 ss 1 Criollo, kakao-pulver
1 ss 1 Muscovado mørk
1 ss 1 Spisskummen, nymalt
2 ts 2 Røkt paprika
1 ts 1 salt
1 ts 1 Mexikansk oregano, tørket
1 ts 1 Cayennepepper, malt
1 ts 1 Koriander, nymalt
1/2 ts 1/2 Ceylon kanel, malt
1/2 ts 1/2 Nellik, nymalt
1/2 ts 1/2 Allehånde, nymalt
Slik gjør du
- Rist de tørkede chiliene på middels-høy varme i en stor gryte, til de er duftende, ca to til tre minutter. Tilsett 4 dl oksekraft og la blandingen småkoke. Dekk til, senk varmen og la det småkoke i 10-15 minutter til chilien er myk og smidig.
- Mens chiliene småkoker, kutt opp oksekjøttet i terninger.
- Hell chilien og oksekraften som ble brukt til å småkoke chilien, i en blender, sammen chipotle-pepper og adobo-saus. Kjør blenderen til det er en glatt paste.
- Varm opp oljen i en stor gryte på middels varme. Stek halvparten av oksekjøttet til det er brunt, ca noen minutter på begge sider. Fjern kjøttet fra gryten og gjenta med den andre halvparten av oksekjøttet. Når den andre halvparten er brunet, ta det også ut av gryten.. Fjern overflødig fett slik at det er ca. 2 ss væske igjen i gryten.
- Tilsett løk og jalapeños i gryten. Stek til det er mykt, ca. fire til fem minutter. Tilsett hvitløk og stek i 30 sekunder mens du rører konstant. Hell i resterende 1 dl oksekraft og sterk kaffe, og skrap bunnen av gryten med en tresleiv.
- Tilsett oksekjøttet tilbake i gryten sammen chilipasten. Rør inn eplecidereddik, kakaopulver, mørk brunt sukker, spisskummen, røkt paprika, salt, mexicansk oregano, cayennepepper, koriander, kanel, nellik og allehånde.
- La gryten nå kokepunktet og senk deretter varmen, slik at den småputrer. Legg lokk på gryten, med en liten åpning. La det småkoke i to til to og en halv time mens du rører av og til.
- Etter omtrent to timer vil oksekjøttet være perfekt mørt, og chilien vil tykne til en sausaktig konsistens. Du vil legge merke til at sausen reduseres ganske mye. Det er normalt for Texas chili, som ikke er like suppete som noen andre chilier.
Tips
- Server chilien i en bolle som en gryte sammen med ønsket tilbehør. Feks ost, rømme, koriander, limeskiver, nachos og gjerne avokado eller mais.
Følg oss på Instagram!
Følg oss på
Follow Krydra on Facebook
Bakgrunnen til oppskrift Chili Con Carne, Texas style
Chili con carne er en varmende og smakfull rett som er elsket av mange rundt om i verden. Opprinnelsen til chili con carne er omdiskutert, og det er mange ulike historier om hvordan retten ble til. I denne artikkelen vil vi utforske bakgrunnen til chili con carne, spesielt i Texas-stilen.
Hva er Chili Con Carne?
Chili Con Carne er en tradisjonell meksikansk rett som betyr “chili med kjøtt”. Retten består av kjøtt, som ofte er oksekjøtt, chili og bønner, samt krydder og urter som cumin, oregano og paprika.
I Texas-stilen er det vanlig å bruke biffkjøtt og chili pepper, og man dropper som regel bønnene. Retten serveres ofte med ris, tortillachips eller maisbrød.
Historien til Chili Con Carne
Det er flere teorier om opprinnelsen til Chili Con Carne, men de fleste går ut på at retten har meksikanske røtter. Noen mener at Chili Con Carne oppsto i byen San Antonio i Texas på slutten av 1800-tallet, da mexicanske arbeidere og cowboys lagde mat sammen og delte oppskrifter. Andre tror at retten oppsto i Mexico, og at den ble introdusert i Texas på 1800-tallet.
Vi i Krydra vet ikke med sikkerhet hvor retten kommer fra, men vi vet at den er svært populær og at det er en smakfull rett – spesielt når man bruker krydder som er av god kvalitet.
Det er også en historie om en kvinne ved navn “Chili Queen” som solgte Chili Con Carne i San Antonio på slutten av 1800-tallet. Hun skal ha brukt biffkjøtt, chili pepper, cumin og annet krydder i sin oppskrift.
Chili Con Carne Texan/ Texas-style
Texas-stilen av Chili Con Carne skiller seg fra den meksikanske varianten ved at man dropper bønnene og bruker biffkjøtt i stedet for svinekjøtt. Man bruker også mer chili i Texas-stilen, noe som gir retten en sterkere og mer krydret smak. I tillegg kan man tilsette ingredienser som øl eller sjokolade for å gi retten ekstra smak.