Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Mexico: Landet av chilier og krydder 

Mexico

Mexico er et land som er rikt på kultur, historie og ikke minst mat. Det meksikanske kjøkkenet sin mat er spennende og yrende av smak, og elsket over hele verden. En betydningsfull del av denne kulinariske arven kommer fra en av de mest ikoniske ingrediensene – chilier. Fra mild og fruktig til brennende og intens, meksikanske chili kommer i et svimlende utvalg av former, farger og smaker, som hver gir et eget unikt preg til maten som blir tilberedt. I denne artikkelen vil vi utforske verdenen til meksikanske chili, lære litt om deres historie, oppdage noen av de mest populære sortene og lære litt om deres bruksområde på kjøkkenet. Gjør deg klar til å krydre livet ditt med styrken og smaken av Mexico, ¡Vámonos!

Chiliens historie i Latin Amerika

Chilier har vært en del av den kulinariske og kulturelle arven i Latin-Amerika i mange tusen år. Arkeologiske funn indikere at chili ble først domestisert i dagens Mexico for mer enn 6500 år siden, hvor de ikke bare ble brukt til mat, men også hadde sin plass til medisinske og religiøse formål. Aztekerne og Mayaene anså chili for å være hellig, og de var en sentral del av deres diett. Chilier spilte også en betydelig rolle i krydderhandelen mellom Amerika og Europa, og ble introdusert til Asia av spanske og portugisiske handelsmenn på 1500-tallet. I dag fortsetter chili å være en viktig ingrediens i kjøkkenet i Mexico og andre latinamerikanske land. Dens reise til Asia har vist seg å være veldig betydningsfull da flere asiatiske land sin mat kjennetegnes i dag for dets sterke kicket av chili!

Den hellige treenighet

Sofritto, mirepoix eller the holy trinity er navn enkelte kanskje er kjent med, det er henholdsvis en betegnelse på en blanding av forskjellige grønnsaker som ofte er løk, gulrot og selleri. I Mexico har den hellige treenighet derimot en helt annen, og noe mer heit betydning. Den hellige treenigheten av chilier, består av ancho, pasilla og mulato, som sammen utgjør en trio av tørkede chilier og utgjør en rolle som en tungvekter innenfor meksikansk mat. Disse chiliene er kjent for sine unike smaker og brukes ofte samspill med hverandre for å skape en rik og kompleks smak i retter som mole og picadillo. Ancho er den tørkede formen av poblano som er modnet til den blir rød. Dens smak beskrives som dyp, fruktig smak med mild styrke. Pasilla er den tørkede formen av chilaca pepper og har en røykfylt, rosinaktig smak med middels styrke. Mulato er den tørkede formen av poblano, denne er modnet til den er brun før den blir tørket. Smaken sies å være søt og gir en sjokoladeaktig smak med mild styrke. Sammen gir disse tre chiliene en balanse mellom styrke, sødme og røykaroma, og skaper en unik smaksprofil som er imperativ for mange tradisjonelle meksikanske retter. De er alle rangert under 6000 SHU på scovilleskalaen, og betraktes derfor som ganske milde chilier, man vil derfor trenge litt mer krutt i chiliarsenalet dersom man vil ha mer kick i matlagingen.

Fra toppen og ned: Ancho, Pasilla og Mulato

Andre chilier i det meksikanske kjøkken

Chipotle, chile de árbol og guajillo er tre andre chilier som ofte brukes i meksikansk mat, og som garantert vil bringe litt kick eller dybde til enhver rett! Chipotle er laget av jalapeños som blir røkt, og deretter tørket. Denne prosessen gir chipotle en fyldig og røykfylt smak, og da chipotle er laget av jalapeños gir det en middels punch hvor den blir brukt. Chile de árbol, med sin knallrøde farge og tynne, langstrakte form, gir en brennende styrke til rettene, perfekt for tilføre styrke uten altfor mye smak. Sist ut er guajillo, med sin dyprøde farge og fruktige, lett røykfylte smak, som tilfører et snev av sødme til enhver rett samtidig som den gir et lett hint av styrke. Disse tre chiliene, når de brukes sammen eller hver for seg, kan heve flere meksikansk retter til nye høyder med sine unike smaker og krydret kick. Enten du lager en sterk salsa, en solid chili eller en deilig mole. Chipotle peppers, chile de árbol og guajillo vil garantert gi et spennende bidrag til matlagingen din.

Hvordan bruke meksikanske chili

Tørkede chili bringer et spennende, og for mange nytt element til kjøkkenet. Disse smakfulle og aromatiske chiliene kommer i en rekke former, størrelser og styrkenivåer, og har muligheten til å legge til utrolig dybde og kompleksitet til enhver rett. Og med sin lange holdbarhetstid er tørket meksikansk chili en allsidig og praktisk ingrediens å ha for hånden på ethvert kjøkken. Fra den jordaktige og røykfylte anchoen, til den fruktige og krydrede guajilloen, tørket meksikansk chili tilbyr et spennende utvalg av smaker og teksturer som kan løfte enhver rett til nye høyder. For å bruke tørkede chili i meksikansk matlaging er det ofte vanlig å riste samt rehydrere chilier. Risting og rehydrering av chili er en enkel prosess som i kan forbedre smaken og aromaen i det du lager. For å riste tørket chili, varm opp en tørr stekepanne over middels varme og tilsett chilien til panna. Rist dem i noen minutter på hver side til de blir velduftende og du får noe bruning på hver side, pass på at de ikke blir brent da dette gir bitter smak. For å rehydrere chili, legg dem i en bolle og dekk dem med kokende vann. La dem trekke i 10-20 minutter, til de blir fleksible og myke. Tøm deretter vannet og fjern stilkene og frøene før du bruker chiliene i oppskriften din. Vannet chiliene er rehydrert i kan spares å brukes i matlaging. Risting og rehydrering av chili kan bidra til å få frem deres unike smaker og aromaer, og kan legge til en rik og kompleks dimensjon til rettene dine. Du kan ellers finne en komplett guide til hvordan du bruker tørket chili her

Tørkede chili er en essensiell ingrediens i det meksikanske kjøkken og noe enhver person som er glad i å lage mat burde utforske. Ved å lære og å forstå de ulike typene chili og deres forskjellige egenskaper relatert til smak og aroma, kan du begynne å eksperimentere med tradisjonelle oppskrifter og teknikker for å lage spennende og deilige retter, og ikke minst, utvikle dine egne oppskrifter. Enten du er en erfaren kokk eller en nybegynner kokk, er det å inkludere meksikansk chili i matlagingen din en fantastisk måte å utforske de spennende og livlige smakene til det meksikanske kjøkkenet. Så neste gang du er på kjøkkenet, ikke vær redd for å krydre ting og oppdag underverkene til meksikansk chili!

Her er noen eksempler på autentiske meksikanske retter som bruker chili som en viktig ingrediens:

 • Enchiladas – Dette er en populær meksikansk rett som består av tortillalefser som er fylt med kjøtt, ost og annet fyll, rullet sammen og dekket med en saus laget av chili og tomater.
 • Chiles en nogada – Dette er en spesiell meksikansk rett som er tradisjonell for feiringen av den meksikanske uavhengighetsdagen. Den består av grillet poblano chili som er fylt med en blanding av kjøtt, frukt og nøtter, og deretter dekket med en saus laget av valnøtter og chili.
 • Pozole – Dette er en tradisjonell meksikansk suppe som vanligvis er laget med svin eller kylling, mais og rikelig med chili. Suppen serveres vanligvis med en rekke tilbehør som avokado, limesaft og koriander.
 • Tamales – Dette er en annen populær meksikansk rett som består av en deig laget av maismel som er fylt med kjøtt, ost og annet fyll, og deretter pakket inn i en maisblad og dampet. Tamales serveres vanligvis med en saus laget av chili og tomater.
 • Mole – Dette er en kompleks og rik saus som vanligvis er laget med en rekke forskjellige ingredienser, inkludert chili, sjokolade, nøtter og krydder. Mole serveres vanligvis over kjøtt eller kylling og serveres med ris og bønner.
 • Carnitas –  Carnitas er ikke bare mat, det er en opplevelse – fra den delikate blandingen av krydder til den perfekte konsistensen på kjøttet, hver bit vil ta deg med på en reise til de sørlige breddegrader!

Tar med en rett som er i grenseland til mexico, men som bruker mye meksikansk chili og er en veldig god variant av Chili con Carne, som IKKE inneholder tomater eller bønner.

 • Chili con carne, Texas style –  Texas-style chili con carne er kjent for å være spesielt krydret og inneholder vanligvis grovhakket biff, chili, hvitløk, løk, paprika. Den er også ofte tilsatt ulike krydder, som for eksempel spisskummen, oregano og kajennepepper. I Texas serveres gjerne chili con carne med maisbrød eller ris, og noen ganger også med en topping av ost og løk

Bilder av Krydra.no, Toppbilde av: Image by Freepik,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme