Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

tørket chili versus fersk chili

Hvor mye tørket chili tilsvarer fersk? Og litt om tilberedning av tørket chili i oppskrifter

Vi får ofte spørsmål om hvordan vi kan bruke tørket chili. Kan en erstatte fersk chili med tørket chili? Hva er mengdeforhold for tørket mot fersk chili? Er tørket chili sterkere en fersk chili? 

Ja, du kan fint erstatte fersk chili med tørket chili i en oppskrift.

Det gjør gode kokker hele tiden.

Men det er viktig å være oppmerksom på at tørket chili har en litt annen smak og scovillegrader enn fersk chili. Tørket chili er vanligvis mer konsentrert i smak og styrke enn fersk chili, så du vil sannsynligvis måtte bruke mindre av den tørkede chilipepperen enn du ville med den ferske.

Mengdemål

Det er ikke et fast mengdeforhold for tørket chili versus fersk chili, da styrkegraden og smaken kan variere avhengig av chilipepperen og hvor den er dyrket. Som en generell regel kan du bruke omtrent 1/4 til 1/2 teskje tørket chili for hver fersk chili som kreves i en oppskrift.

Du kan alltid justere mengden etter smak, så start gjerne med litt lite og øk heller på.

Det anbefales også å først rehydere tørkede hele chilipeppere ved å dekke dem i varmt vann i 10-15 minutter, fjerne frøene og hakke eller male dem til en pasta før du bruker dem i en oppskrift. På denne måten vil du få en bedre idé om smaken og styrkenivået, og du kan justere mengden etter behov.

Se fremgangsmåte under.

Her er noen tips for å erstatte fersk chili med tørket chili:

Beregn riktig mengde

Som en generell regel kan du bruke omtrent 1/4 til 1/2 teskje tørket chili for hver fersk chili som kreves i en oppskrift. Du kan alltid justere mengden etter smak.

Slik bruker du tørket HEL chili

Når du har forberedt tørkede hele chilipeppere, kan du bruke dem i en rekke oppskrifter, inkludert sauser, marinader, gryteretter og til og med kaker, for å gjøre dem mer smakfulle og sterke. Husk alltid å smake på retten og justere mengden av chilipepperen etter behov.

Dette må du gjøre for å forberede hel tørket chili:

Du må rehydrere chilien

 • Rehydrering av tørket hel chili
  gjør du enkelt ved å bløtlegge chilipepperen i varmt vann i 15-30 minutter kan hjelpe med å gjenopplive dem og bringe frem smakene. Du kan også bruke kokende vann for å øke hastigheten.
 • Fjern frøene
  Tørkede chilipepper tenderer å være mer potente enn ferske, så det er en god idé å fjerne frøene for å redusere styrken. Du kan bruke et lite kniv for å skjære opp chilipepperen og fjerne frøene.
 • Mal eller hakk chilipepperen
  Når tørkede chilipepper har blitt rehydert, kan du hakke eller male dem til en puree, avhengig av oppskriften og den ønskede konsistensen.
 • Juster mengden
  tørkede chilipepper er mer konsentrert i smak enn ferske, så du vil typisk bruke mindre av dem. Som en generell regel kan du bruke ca 1/4 til 1/2 teskje tørkede chili flakes eller pulver for hver fersk chili som kreves i en oppskrift.
 • Legg til oppskriften
  Legg til den rehydrerte, hakkede eller malt chilipepperen til oppskriften som angitt. Husk at smaken av tørkede chilipepper kan ta litt lengre tid å utvikle enn ferske chilipepper, så du kan trenge å lage retten i noen ekstra minutter.

Husk alltid å smake på retten underveis og juster styrke nivået til ønsket nivå.

Bruk av CHILIFLAK

chiliflak

Chiliflak får du ferdig laget og de er klare til bruk slik de er. En vanlig måte å bruke chiliflak på er å strø det over maten som en garnityr, for eksempel på pizza, pasta, salater og supper. Chiliflak kan også tilsettes i marinader og sauser for å gi en ekstra sterk smak.

Chiliflak kan tilsettes maten i begynnelsen av tilberedningsprosessen eller helt på slutten, avhengig av ønsket smak og konsistens.

Bruk av MALT CHILI

Malt chili kan brukes på forskjellige måter i matlagingen. Hos oss får du kjøpt både grovmalt chili og finmalt chili. En vanlig måte å bruke malt chili på er å tilsette det i sauser, gryteretter, marinader og rubs for å gi en ekstra sterk smak. Malt chili brukes også ofte i hjemmelaget krydderblanding for å gi en krydret smak til kjøtt og grønnsaker. I tillegg fungerer malt chili godt i kaker, og da gjerne sjokoladekaker.

Er tørket chili sterkere enn fersk chili?

Ja, tørket chili er vanligvis sterkere enn fersk chili. Det er to grunner til det:

 1. Chilipeppere som skal tørkes, tillates vanligvis å modnes fullt før de gjennomgår tørkeprosessen, noe som betyr at de har en høy konsentrasjon av capsaicin og er på maksimal varme når de dehydreres.
 2. Tørking fjerner vannet fra chilipepperen, slik at capsaicinen blir mer konsentrert i den tørkede chilipepperen, noe som gjør den varmere enn den ferske versjonen.

Det viktige å merke seg her er at fordi capsaicin er olje-basert og ikke løselig i vann, fordamper det ikke når chilipepperene tørkes. Med andre ord forblir capsaicin-innholdet det samme selv etter at vannet er fjernet. Som et resultat har tørkede chilipeppere like mye capsaicin som ferske, bare i en mer konsentrert form. Så teknisk sett tenderer de til å være varmere.

Det er ikke alltid en tørr chili oppleves sterkere enn den ferske varianten

Noen ganger virker tørkede versjonen sterkere, mens andre ganger oppleves den ferske sterkere.

Hvorfor det?

Den viktigste fysiske forskjellen mellom tørkede og ferske chilipeppere er vanninnholdet, og det er nøkkelen bak mystikken.

Mengden av vann i chilipepperen påvirker hvordan du opplever chiliens styrke. Det er ikke slik at vann legger til varmen eller styrken. Men vann flytter smaken rundt i munnen mye lettere og jevnere, og dermed er det større deler av munnen som bli eksponert for capsacinen. Dette gir en mye sterkere spiseopplevelse.

Mer fuktighet betyr at capsaicinen går til flere steder i munnen og derfor kan virke varmere selv når det ikke er mer av det.

Dette er forresten grunnen til at man ikke kan bruke vann for å behandle chili brenning.

Dette er også grunnen til at det er viktig å rehydrere tørket hel chili.

Synes du dette var interessant lesning, så vil du nok også like å vite litt om historien til chili. Den kom faktisk til Europa før den kom til Asia, og det er det ikke mange som vet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 43 omtaler

 • Jenny Mulvaney ★★★★★ 2 years ago
  Krydra er, simpelthen, … Mer en herlig nettbutikk!!! Et stort og attraktivt vareutvalg med noe for enhver smakt. Vi har handlet flere ganger, og kun mottatt førsteklasses produkter. Prisene er fine, lett og justere til ønsket mengde (av for eksempel krydder) og rimelig porto.Bildet viser et bittelite utvalg av det, som vi har kjøpt. Anbefales på det varmeste!!