Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

historien til chili

Historien om chili

Chili er en av de mest brukte krydderne i verden, og dens popularitet fortsetter å vokse. Men hva er historien bak denne brennende smaken? I denne artikkelen vil vi se på historien til chili, fra dens opprinnelse i Sør-Amerika til dens globale popularitet i dag.

Hva er chili?

Chili, også kjent som chili pepper, er en plante som tilhører slekten Capsicum. Denne planten har en rekke varianter som varierer i størrelse, farge, form og smak.

Chili inneholder et kjemikalie kalt capsaicin, som gir det sin karakteristiske brennende følelse når det konsumeres. Jo mer capsaicin chilien inneholder, jo sterkere oppleves den.

Slik måles styrken på capsaicin i chili: Den måles i Scoville-enheter. Jo høyere antall Scoville-enheter en type chili har, jo sterkere er den. Scoville-skalaen ble utviklet av den amerikanske farmasøyten Wilbur Scoville i 1912, og den brukes fortsatt i dag for å måle styrken på chili.

Målingen av Scoville-enheter utføres ved å lage en chilipasta, som deretter fortynnes gradvis med sukkeroppløsning. En panel av smakstestere smaker på pastaen og fortsetter å fortynne den til de ikke lenger kan smake chiliens styrke. Antall fortynninger som kreves for å nå dette punktet, bestemmer antall Scoville-enheter for denne chilien.

Selv om Scoville-skalaen er en populær måte å måle styrken på chili, har det blitt utviklet andre metoder for å måle capsaicininnholdet. En av disse er High Performance Liquid Chromatography (HPLC), som er en mer nøyaktig og objektiv metode for å måle styrken på capsaicin.

Chiliens opprinnelse

Det startet i Sør-Amerika for omtrent 7000 år siden

Chili har en lang historie som krydder i Sør-Amerika, spesielt i områdene som nå er kjent som Mexico, Guatemala, Belize og Honduras. Det antas at chili har blitt dyrket i disse områdene i mer enn 7000 år. Aztekerne var de første som brukte chili som et krydder i matlagingen, og de brukte også chili i medisinske formål.

Chili sprer seg til Europa og Asia

Da europeerne oppdaget Amerika på 1400-tallet, brakte de med seg en rekke avlinger hjem til Europa, inkludert chili. Chili spredte seg raskt gjennom Europa og til Asia, og ble snart et populært krydder i matlagingen.

I Europa ble chili først brukt som et substitutt for svart pepper, som var kostbart og sjelden. I Asia ble chili raskt en viktig ingrediens i det asiatiske kjøkkenet.

Chili i moderne matlaging

I dag brukes chili over hele verden som et krydder og en ingrediens i matlagingen. Det er mange varianter av chili, og de brukes på forskjellige måter i forskjellige matretter. Chili er spesielt populært i det meksikanske og asiatiske kjøkkenet. Det er også en viktig ingrediens i sauser, marinader og dressinger.

Tørket chili brukes ofte fremfor fersk chili i moderne matlaging. Dette er både fordi tørket chili har en lengre holdbarhet enn fersk chili, samt at tørket chili en mer konsentrert smak. Tørket chili kan lagres i flere måneder eller til og med år, mens fersk chili kan bli dårlig innen noen få dager. Dette gjør tørket chili til et mer praktisk alternativ for de som ønsker å ha chili på hånden til enhver tid.

Tørket chili fåes som chiliflak, grovmalt chili og finmalt chili, samt som hel tørket chilipepper. Her kan du lese litt om styrkeforskjellene og hvor mye tørket chili man må ha per fersk chili i en oppskrift.

Helsefordeler ved chili

Chili har mange helsefordeler, inkludert å øke metabolismen og redusere risikoen for hjertesykdom. Chili kan også bidra til å redusere betennelse i kroppen, og det kan ha en positiv effekt på fordøyelsen.

Oppsummering

Historien om chili som krydder går tilbake tusenvis av år, og det har vokst i popularitet over hele verden. Fra dens opprinnelse i Sør-Amerika til sin globale popularitet i dag, har chili bevist seg som en viktig ingrediens i matlagingen og har mange helsefordeler. Så, neste gang du legger til chili i matlagingen, kan du tenke på dens rike historie og kraftige smak.

FAQs

Er chili bra for vekttap?

Ja, chili kan bidra til å øke metabolismen og hjelpe med vekttap.

Hvilke andre helsefordeler har chili?

Chili kan redusere risikoen for hjertesykdom, bidra til å redusere betennelse i kroppen og ha en positiv effekt på fordøyelsen.

Er det farlig å spise for mye chili?

Å spise for mye chili kan føre til ubehag, men det er vanligvis ikke farlig.

Hva er den sterkeste typen chili?

Den sterkeste typen chili er Carolina Reaper, som har en styrke på over 2,2 millioner Scoville-enheter. Det er andre chilier som er i nærheten, men den er den som er målt sterkest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme