Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Et utvalg av Krydra's paprikapulver i ulike kvaliteter

Typer Paprikapulver: Spansk og Ungarsk Paprika i Matlaging

I dette innlegget skal vi se nærmere på de forskjellige variantene av paprikapulver, spesielt fra Spania og Ungarn. Vi vil også se på hvordan disse brukes i matlaging, samt omtale andre land som er kjent for å produsere paprikapulver.

Dersom du er interessert i å lære mer om paprikaens spennende historie og hvordan den kom til Europa, sjekk ut vårt innlegg: Paprikaens Historie: Fra Amerika til Europas Kjøkken.

Paprika og chili tilhører begge Capsicum-slekten i Solanaceae-familien. På grunn av denne nære relasjonen er det lett å bli forvirret. Når man ser innholdsfortegnelser på produkter, står det ofte bare paprika eller chili, kanskje med det latinske navnet Capsicum, men sjelden spesifiseres hvilken sort paprika det er snakk om. I dette innlegget ønsker vi å gjøre deg oppmerksom på forskjellen mellom de ulike typene paprika, slik at du kan utforske nye smaker og være bevisst på valget av paprika når du lager mat.

Spansk Paprika

I Spania er det hovedsakelig to regioner som er fremtredende innen paprika-produksjon: La Vera, som kanskje er den mest kjente med sine røkte varianter, og Murcia-regionen i Sør-Spania, som også har stor produksjon.

Paprika fra Alicante regionen (Sør-Spania)

Nora pepper eller paprika

Pepper Type: Ñora peppers
Produksjonsmetode: Ñora peppers tørkes vanligvis i solen eller i industrielle ovner. Disse små, runde, røde paprikaene males til et søtt paprikapulver.
Smak: Søt og mild, uten røyksmak. Ñora-pepper gir en rik, søt smak uten varme.
Det finnes også hot varianter av Ñora-paprikapulver, som oppnås ved å tilsette cayennepepper, for å gi en sterkere smak. Og det lages også røkte varianter av både søt og sterkt pulver.

Bruksområder: Ñora-basert paprika brukes ofte i risretter som Spansk paella, gryteretter og sauser. Den tilfører en dyp rød farge og en søt, lett syrlig smak.

Paprika fra La Vera regionen (sentral Vest-Spania)

Pepper Type: Jaranda, Jariza og Bola peppers
Produksjonsmetode: Røykes over eikeved i omtrent 10-15 dager.
Smak: Rik og røkt, tilgjengelig i varianter som søt (dulce), bittersøt (agridulce) og sterk (picante).

 • Søt paprika (dulce) – røkt: Mild smak, helt søt. Produsert med Bola- og Jaranda-variantene.
 • Halvsøt paprika (ocal o agridulce) – røkt: Lett krydret på ganen. Produsert med Jaranda- og Jariza-variantene.
 • Sterk paprika (picante) – røkt: Markant krydret på ganen. Laget av Jeromín-, Jariza- og Jaranda-variantene.

Bruksområder: Brukes i retter hvor en røkt smak er ønsket, som chorizo, gryteretter og supper. I La Vera-regionen er det vanlig å tilsette cayennepepper for å oppnå den ønskede sterke smaken i picante-varianten.

Ungarsk Paprika

Ungarsk paprika blir ofte hyllet som den mest ønskelige og smakfulle varianten av krydderet. Den kan være enten sterk eller søt og er laget ved å bruke malt ungarsk paprika-chilipepper.

Ungarsk Paprika - Hot wax type
Dette er paprikavarianten hot-wax, som er ofte brukt i ungarsk paprikapulver

Pepper Type: Spisspaprika (inkludert “Hungarian wax peppers”)
Produksjonsmetode: Tradisjonelt soltørket, noen ganger ovnstørket.
Smak: Varierer fra søt og mild til intens, avhengig av varianten. Kan også være røkt.
Varianter:

 • Különleges (Special quality): Søt og mild, brukes til generell matlaging.
 • Csemege (Delicate): Litt mer intens, men fortsatt søt.
 • Édesnemes (Noble sweet)) – Økologisk variant: Den mest populære varianten, middels søt og brukt i mange ungarske retter.
 • Félédes (Half-sweet): En blanding av søt og sterk, gir en balansert smak.
 • Rózsa (Rose): Mild og søt, med en lysere farge.
 • Erős (Hot) – Flak: Den sterkeste varianten, brukt for å tilføre varme i retter. I noen tilfeller tilsettes cayennepepper for å oppnå en jevn og intens varme.
 • Ungarsk paprika kommer også i røkte varianter, både Søt-røkt og sterk-røkt

Andre Land Kjent for Paprikapulver

Mens Spania og Ungarn er kjent for sin paprikaproduksjon, er det flere andre land som også produserer paprikapulver av høy kvalitet:

 • Mexico: Bruker forskjellige chilipeppers som ancho, guajillo og pasilla. Disse variantene gir en rik og kompleks smak, ofte brukt i meksikanske retter.
 • Peru: Produserer paprika fra aji-paprika, som brukes både fersk og tørket. Aji-paprika gir en fruktig og lett krydret smak.
 • Kina: En av de største produsentene og eksportørene av paprika og chili, ofte brukt som råvare for paprikaprodukter i andre land.
 • USA: Spesielt i New Mexico, kjent for produksjon av chilipulver som inkluderer både milde og sterke varianter.

Import av Paprika i Spania og Ungarn

Spania

Importkilder: Peru, Kina og Marokko.
Omfang: Importen skjer hovedsakelig for å møte etterspørselen i perioder hvor den lokale avlingen ikke er tilstrekkelig.
Merking: Importert paprika kan bli solgt under spanske merkevarer, men produkter merket som Pimentón de la Vera eller Pimentón de Murcia må oppfylle strenge geografiske og kvalitetskrav.

Ungarn

Importkilder: Brasil, Israel og Kina.
Omfang: Importen varierer, men er nødvendig for å møte både innenlandsk og internasjonal etterspørsel.
Merking: Importert paprika som selges under ungarske merkevarer må følge merkingskrav, men autentisk ungarsk paprika må oppfylle geografiske og produksjonsstandarder.

Forskjeller Mellom Paprikapulver og Chilipulver

Paprikapulver: Laget av søtere paprika-varianter som bell peppers (søtpaprika), pimentón (Spania) eller ungarske søte paprikaer.
Chilipulver: Laget av forskjellige typer chilipepper som kan variere fra mild til ekstremt sterk.

Paprikapulver og chilipulver har ulike bruksområder og smaksprofiler. Paprikapulver er mildere og brukes for smak og farge, mens chilipulver er sterkere og brukes for å tilføre varme. Å forstå disse forskjellene og de regionale spesialiseringene kan hjelpe kokker og hjemmekokker med å velge riktig type paprika til sine kulinariske kreasjoner.


Tips for å Bevare Paprika


Kan Paprika Fryses eller Kjøles?

Malt krydder som paprika egner seg ikke godt for frysing. Frysing kan faktisk endre smak og tekstur, og gjør det til en uegnet lagringsmetode. Det er best å oppbevare malt krydder som paprika på et kjølig, tørt sted i riktig lufttette beholdere for å bevare kvaliteten og smaken.

Oppbevaring av Paprika

Nøkkelen til å bevare den langvarige smaken av paprika ligger i riktig oppbevaring. Velg riktig lufttett beholder, enten en lufttett zip-pose som den du får Krydra’s produkter i, eller et Miron-glass, et glass som holder 99.9% av skadelig lys borte fra krydderet. Andre alternativer er glasskrydderbeholder, en plastbeholder med tett lokk, eller en krydderbeholder i rustfritt stål, for å beskytte paprikaen mot fuktighet, luft og lys. Oppbevar den på et kjølig, tørt sted unna varme og direkte sollys, og unngå å tilføre fuktighet i beholderen. Husk å merke krydderbeholderne for enkel organisering og sporing av friskhet.

Holdbarhet og Smak

Selv om paprika ikke har en streng utløpsdato, kan den miste smak og kvalitet over tid. Se etter tegn som tap av aroma, falmet farge eller klumping for å avgjøre om det er på tide å erstatte den. Med riktig oppbevaring og et våkent øye for friskhet, kan du fortsette å forbedre dine retter med den livlige smaken og fargen som paprika bringer til dine favorittoppskrifter.

Ekstra Tips for Å Bevare Paprika:

 1. Kjøp i små mengder: Kjøp bare det du tror du vil bruke innen noen få måneder. Dette sikrer at du alltid har frisk paprika tilgjengelig.
 2. Hold lokket tett lukket: Hver gang du bruker paprika, sørg for å lukke beholderen godt for å forhindre luft fra å komme inn.
 3. Bruk en skje eller måleskje: For å unngå å tilføre fuktighet, bruk en skje eller måleskje i stedet for å helle direkte fra beholderen over dampende gryter og panner.
 4. Bruk kvalitetsbeholdere: Bruk helst Krydra’s krydderposer eller Miron-glass laget av lillaglass. Disse alternativene gir optimal beskyttelse mot luft, fuktighet og lys.

Med disse tipsene om hvordan du oppbevarer paprika, kan du nyte det fulle potensialet til dette essensielle kjøkkenkrydderet og fortsette å lage smakfulle og fargerike retter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme