Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Spansk Paella

En Kulinarisk Skatt fra Valencia

Paella er en ikonisk rett som stammer fra den vakre kystregionen Valencia på Spanias østkyst. Denne smakfulle retten er kjent for sin rike smak og fargerike presentasjon, noe som gjør den til et festmåltid for både øyne og gane. Paellaens historie går tilbake til 1800-tallet, hvor den opprinnelig ble tilberedt av bønder og arbeidere som en enkel og næringsrik rett tilberedt over åpen ild.

Spansk Paella

Spansk Paella

Oppskrift av Krydra.no



Paella har sin opprinnelse i den solrike regionen Valencia på Spanias østkyst, hvor den historisk sett blir tilberedt med kjøtt over åpen flamme. Utforsk hvordan du kan lage en lettvint og klassisk paella som kombinerer møre kjøttstykker, fersk sjømat og fargerike grønnsaker for en harmonisk blanding av smaker og teksturer.

Porsjoner

6

servings
Tilbredingstid

30

Minutter
Koketid

40

Minutter
Totaltid

1

time 

10

Minutter
Kokemodus

La enhetens skjerm være aktiv

Ingredienser

  • 3 ss 3 Olivenolje eller matolje

  • 125 g 125 Chorizo, grovhakket

  • 500 g 500 Kyllinglår eller Kyllingfillet

  • 1 løk 1 finhakket eller (tilsvarende løkgranulat fra Krydra)

  • 3 stk 3 Hvitløksfedd eller (tilsvarende hvitløksgranulat fra Krydra)

  • 1 stk 1 Rød paprika

  • 250 g 250 Paella-ris

  • 4 stk 4 Tomater, middels store(eller tilsvarende boks tomater)

  • 75 gr 75 Erter, frosene

  • 600 ml 600 Vann til buljongen

  • 450 ml 450 Vann til ris

  • Krydder
  • 1 ss 1 Grønnsaksbuljong eller kylllingbuljong

  • 0,25 gr 0,25 Safran

  • 2 ts 2 Spansk røkt paprika

  • 0,5 ts 0,5 Cayennepepper (juster etter smak)

  • Til servering
  • 1 ss 1 Persille, hakket

  • 1 stk 1 Sitron i båter

Slik gjør du

  • Rør safrantrådene inn i buljongen og sett til side for å trekke mens du forbereder resten av paellaen.
  • Varm 1 ss olje i en paellapanne eller en stor dyp stekepanne med lokk. Tilsett chorizo og stek i ca. 3 minutter til den er sprø og oljen har blitt frigitt. Fjern chorizoen og la den renne av på kjøkkenpapir, og la oljen være igjen i pannen.
  • Rør kyllingen inn i pannen og stek på høy varme i 7-8 minutter, eller til kjøttet er gyldent og gjennomstekt. Overfør kyllingen til en bolle og sett til side.
  • Hell en annen 1 ss olje i pannen, tilsett den hakkede løken og hvitløken og stek i 4-5 minutter til de er myke og begynner å få farge. Rør inn paprikaen og paprikapulveret sammen med den gjenværende spiseskjeen med olje, og stek i ytterligere 1-2 minutter. Pannen bør ha mange sprø, brune biter i bunnen, som vil tilføre smak.
  • Med varmen fortsatt ganske høy, rør raskt inn risen slik at den blir godt dekket av oljen, og hell deretter i safranbuljongen pluss 450 ml kokende vann, og skrap opp de klebrige brune bitene fra bunnen av pannen med en tresleiv.
  • Returner de brunede kyllingbitene til pannen, og tilsett de hakkede tomatene. Dekk til pannen og kok på middels varme i 10 minutter, rør om en eller to ganger. Dryss ertene, rekene og den stekte chorizoen over, dekk til igjen og la det koke i ytterligere 5-10 minutter, eller til risen er akkurat kokt og mesteparten av væsken i pannen er absorbert.
  • Fjern pannen fra varmen, sett på lokket og la den hvile i 5 minutter. Rør noen ganger for å blande ingrediensene, smak til med krydder og dryss over hakket persille. Server med sitronbåter og en ekstra drizzle olje, hvis du ønsker.

Vanlige Ingredienser i Tradisjonell Paella

En tradisjonell valenciansk paella inneholder en harmonisk blanding av ingredienser som skaper en kompleks og tilfredsstillende smak.

Her er noen av de mest vanlige ingrediensene:

  • Ris: Paella lages med spesielle typer ris som kan absorbere mye væske uten å bli grøtete. Den mest brukte er “Bomba”-ris, som er kortkornet og svært absorberende.
  • Safran: Denne dyrebare krydderblomsten gir paellaen sin karakteristiske gyldne farge og unike aroma.
  • Olivenolje: En viktig ingrediens i spansk matlaging, som gir rik smak og hjelper til med å steke ingrediensene jevnt.
  • Kjøtt: Tradisjonell paella kan inneholde en blanding av kylling, kanin og noen ganger and.
  • Sjømat: I kystområdene inkluderes ofte fersk sjømat som reker, blåskjell, blekksprut og kreps.
  • Grønnsaker: Paprika, tomater, grønne bønner og erter er vanlige grønnsaker som tilsettes for farge og smak.
  • Krydder: I tillegg til safran brukes ofte paprika, cayennepepper, hvitløk og rosmarin for å krydre retten.

Interessante Fakta om Paella

  • Navnet “Paella”: Ordet “paella” kommer fra det gamle latinske ordet “patella”, som betyr panne eller stekepanne. Dette refererer til den spesielle pannen som brukes til å tilberede retten.
  • Verdensrekorder: Den største paellaen noensinne laget veide over 20 tonn og ble tilberedt i Valencia i 1992. Den kunne mette over 100 000 mennesker!
  • Paellaens nasjonaldag: I Spania feires “Día Mundial de la Paella” (Paellaens verdensdag) den 20. september hvert år, en dag dedikert til å hylle denne berømte retten.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

  • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
    Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
    0,5 l vann
    3 kanelstenger
    2 stjerneanis
    1 ts Kardemommekjerner
    1,5 ts Pomeranskall, tørket
    1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
    5 Allehånde
    4 Hibiskusstammer
    Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
    125 g sukker
    75 cl Rødvin
    varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
    Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
    Velbekomme