Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Paprikaens reise fra Amerika til Europa med Christopher Columbus

Paprikaens Historie: Fra Amerika til Europas Kjøkken

Paprika er en av de mest brukte krydderne i kjøkken verden over, kjent for å tilføre både farge og smak til et bredt spekter av retter. Men visste du at det finnes flere varianter av paprikapulver, hver med sine unike egenskaper og bruksområder? I dette innlegget vil vi utforske paprikaens rike historie og hvordan den har blitt en uunnværlig ingrediens i ulike kjøkken.

Opprinnelsen til Paprika

Paprika har sin opprinnelse i Sentral- og Sør-Amerika, hvor den ble dyrket og brukt av urfolk i mange århundrer. De første kjente dyrkerne av paprika var aztekerne og andre mesoamerikanske folkegrupper. Disse urfolkene brukte chilipepper som en viktig del av kostholdet sitt, både for smak og som medisin.

Paprikaens Reiser til Europa

Det var Christopher Columbus som introduserte chilipepper til Europa etter sin ekspedisjon til den nye verden på slutten av 1400-tallet. Columbus brakte med seg forskjellige typer chilipepper tilbake til Spania, hvor de raskt ble populære på grunn av deres unike smak og farge.

Paprikaens Introduksjon til Spania

Paprika kom til Spania på 1500-tallet, takket være Columbus og hans besetning. Spanske munker var blant de første til å dyrke paprika i klosterhager, spesielt i regionen Extremadura. Den ble raskt populær på grunn av sin evne til å gi både smak og farge til retter.

Hvorfor Paprika er Spesiell i Spania:

 1. Klima og Jord: Spania har ideelle forhold for dyrking av paprika, med varmt klima og fruktbar jord, spesielt i regionene La Vera og Murcia.
 2. Produksjonsmetoder: Unike metoder som røyking over eikeved i La Vera gir paprikaen en karakteristisk røkt smak, mens soltørking i Murcia bevarer den søte smaken.
 3. Kulturell Aksept: Paprika ble raskt en integrert del av spansk matlaging og brukes i en rekke tradisjonelle retter som chorizo, paella og forskjellige gryteretter.
Paprikaens Introduksjon til Ungarn

Paprika ble introdusert til Ungarn på 1500-tallet, trolig via tyrkiske handelsmenn under den osmanske okkupasjonen. Det var imidlertid først på 1700- og 1800-tallet at paprika virkelig begynte å få fotfeste i ungarsk matlaging.

Hvorfor Paprika er Spesiell i Ungarn:

 1. Klima og Jord: Ungarns klima og jordforhold er ideelle for dyrking av paprika, med varme somre og rike, fruktbare jordarter.
 2. Kulturell Aksept: Paprika ble en integrert del av ungarsk kjøkken og erstattet dyrere krydder som pepper og safran, noe som gjorde det til et økonomisk alternativ for å gi retter både smak og farge.
 3. Kokekunst: Ungarske kokker utviklet en rekke retter som fremhever paprikaens smak. Retter som gulasj, pörkölt og paprikash ble nasjonale ikoner.
Oppsummering

Paprikaens reise fra den nye verden til Europa har gjort den til en essensiell del av både spansk og ungarsk matlaging. Fra de søte og milde Ñora-peppene i Alicante til de røkede variantene i La Vera og de mangfoldige ungarske paprikaene, hver type paprika bringer sin egen unike smak og karakter til kjøkkenet.

For å lære mer om de forskjellige typene paprikapulver og deres unike bruksområder, les vårt neste innlegg: Typer Paprikapulver: Spansk og Ungarsk Paprika i Matlaging.

Vår spanske paprika er fra Sør i Murcia og laget av Ñora paprika, og finner du her.

Og vårt Ungarske paprika utvalg finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme