Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Visualisere garam masala

Alt du trenger å vite om garam masala

En av de eldste sivilisasjonene i verden, India, er en mosaikk av multikulturelle opplevelser. Med en rik arv, og utallige perler, er landet blant de mest populære turistmålene i verden. Landet dekker et område på over 3 000 000 km² som strekker seg fra de snødekte Himalaya-fjellene i nord til de tropiske regnskogene i sør. Som det syvende største landet i verden, skiller India seg fra resten av Asia, markert som det er av fjell og hav, som gir landet en distinkt geografisk utseende. I dette krydderets land finner man blant annet den fantastiske smaksopplevelsen, garam masala, som brukes mye i indisk mat.

En stolt arv 

Ordet masala betyr ganske enkelt “blanding” og garam betyr “sterk”. Ingrediensene i denne blandingen blir vanligvis ristet for å få mer frem smak og aroma, og deretter malt. Oppskrifter er ikke bare regionale, snarere endres ingrediensene i henhold til region, til og med fra kokk til kokk. Den går også i arv igjennom familie. Det å lære å blande krydder, å være en “masalchi” eller “kryddermester” på godt norsk, er et spørsmål om stolthet i India. Hver kokk streber etter å lage den beste garam masala-blandingen. I Nord-India vil den gjerne være aromatisk og mild, men jo lengre sør du reiser, jo sterkere blir den. 


En smak av solfylt varme 

Garam masala tilfører sødme, blomstertoner og et snev av varme fra pepper. Det er ment å være et duftende krydder så vel som smakfullt. Mens spisskummen, koriander og gurkemeie kan minne om karri, er garam masala vanligvis ikke sterk. Blandingen tilsettes vanligvis nær slutten av matlagingen, slik at den ikke bare krydrer retten, men øker aromaen. Det er fordi krydderet er varmebehandlet fra før av, vanligvis, med mindre det kommer fra dagligvarebutikken. Tradisjonelt lages garam masala fersk og brukes i løpet av kortere tid.   

Når været snur

Om dette krydderet ikke var komplisert nok kan det lages varianter fra så få som 5 ingredienser, opp til 30. Blandingen endres også avhengig av hvilken tid på året det er. Vinteren er det muskatnøtt, mens om sommeren er det fennikel som gjelder. I vintersesongen spiser man gjerne litt mer fet mat og i tillegg er det kaldt her hjemme. Da kan man gjerne inkludere garam masala i middagsrotasjonen en gang i blant. Ikke bare er smaken vidunderlig nok til å dra øynene en runde rundt i skallen, men det hjelper med fordøyelsen og varmer godt når metabolismen setter i gang. 

Karri on! 

Enten du lager mat med kjøtt, fisk eller grønnsaker vil Krydra sitt eget ferskmalte garam masala, etter autentisk familieoppskrift fra Punjab i Nordvestre India, gi en unik og munnvannene smak til retten. Litt ekstra garam masala kan også drysses på toppen hvis ønskelig. Det er mye godt å prøve, alt fra kylling karri til muffins. Finn en oppskrift og utvid horisonten, gjør den mundaen hverdagen litt mer spennende. Når man begynner å utforske hvordan Garam Masala kan forbedre også egne retter, kan man gjerne eksperimentere, siden denne blandingen av krydder kan utfylle smaker opp og ned i spekteret. Ha en lett hånd – selv den mest grunnleggende Garam Masala er utrolig smakfull, så litt går en lang vei!

Del dette innlegget

1 comments

 1. Personlig så synes jeg litt sukker og litt sitron i matrettene med dette krydder gjør slik at smaken blir også litt fremtredende ,mildere , rundere og ikke så bitende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ 3 months ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme