Beregnet lesetid: 4 minutter
Det å lage dine egen krydderblanding er veldig enkelt og har flere fordeler. De største fordelene er at du kan bestemme hva du ønsker å ha i og ikke minst finjustere blandingen slik at du får den akkurat slik du liker den.
La oss hoppe rett i det..
Med mindre du bruker en bestemt krydderblanding mye eller har tenkt å lage et større parti for å f.eks. gi krydderblandinger i gave, så bør du kanskje ikke lage så mye av gangen. Det er best å lage mindre partier som kan brukes innen en måned. Krydder mister styrke og smak over tid, og enda raskere hvis det er knust eller malt.
Lys, fuktighet og varme er kryddernes verste fiender, så hold dem i en tett beholder på et kjølig, mørkt sted. Selv om det kan være mer praktisk, bør du ikke oppbevare krydder i nærheten av komfyren eller i åpne stativer på benken.
Tips og triks for hjemmelaget krydderblanding
Hjemmelagde krydderblandinger har ofte en renere smak en de du finner i butikken. Og det er flere gode grunner til å lage de selv. Du kan blant annet kontrollere salt og sukkerinnhold. Bestemme selv om du vil bruke smaksforsterkere osv. Vi i Krydra synes det er veldig moro når folk lager egen krydderblanding og har derfor noen tips som kan hjelpe deg med å lage krydderblandinger som fungerer:
- Krydderblandinger gir gode gaver til alle anledninger. Husk å ta med bruksforslag på gavelappen.
- Karripulver og krydderblandinger, spesielt finmalte, holder seg mye lenger hvis du oppbevarer de kaldt.
- For mer intens smak, vil mange krydderblandingsoppskrifter anbefale å riste hele krydder over middels varme i en tørr panne før du maler dem til et pulver. Dette bidrar til å frigjøre mer smak fra krydderne. Varm opp under omrøring til du begynner å lukte av krydderne. Avkjøl før du kverner.
- Knus tørkede urter mellom fingrene før du legger til i krydderblandinger. Dette vil frigjøre oljene og dermed produsere mer smak.
- Hvis det er mulig, kjøp hele krydder og mal dine egne etter behov. Smaken blir sterkere. Kjøp en billig kaffekvern og bruk den kun å male krydder. En god rengjøring etter hver bruk er et must. Legg noen få tørre riskorn i kverna og kvern. Tørk så med en fuktig klut
- Merk krydderboksene med kjøpsdatoen, slik at du vet når du skal bytte dem ut.
- For å få den fulle smaksopplevelsen, bør tørkede hele urter og krydder byttes ut hvert år, og malte skiftes ut hver sjette måned.
- Hvis du kjøper krydder og urter i refillposer av plast eller papir er det lurt å få disse i en luft og lystett beholder. Cellofan og plastemballasje er ikke helt lufttett og slipper lys inn.
Her er et referanseliste som hjelper deg med å velge urter og krydder som passer godt sammen og til spesifikke retter.
Råvare | Krydder / urter |
---|---|
Bønner | spisskum, chili, persille, pepper, salvie, sommersar, timian |
Storfe | basilikum, laubærblad, chili, koriander, karri, spisskum, hvitløk, merian, sennep, oregano, persille, pepper, rosmarin, salvie, sommersar, estragon, timian |
Brød | anis, basilikum, karve, kardemomme, kanel, koriander, spisskum, dill, hvitløk, sitronskall, appelsinskall, oregano, valmuefrø, rosmarin, safran, salvie, timian |
Ost | basilikum, karve, sellerifrø, kjørvel, chili, gressløk, koriander, spisskum, dill, hvitløk, pepperrot, sitronskall, merian, mynte, sennep, muskatnøtt, paprika, persille, pepper, salvie, estragon, timian |
Kylling | allehånde, basilikum, laubærblad, kanel, karri, dill, fennikel, hvitløk, ingefær, sitrongress, sennep, paprika, rosmarin, safran, salvie, sommersar, estragon, timian |
Mais | chili, karri, dill, merian, persille, sommersar, timian |
Egg | basilikum, kjørvel, chili, gressløk, karri, dill, fennikel, ingefær, sitronskall, merian, oregano, paprika, persille, pepper, salvie, estragon, timian |
Fisk | anis, basilikum, laubærblad, chili, sellerifrø, gressløk, karri, dillfennikel, hvitløk, ingefær, sitronskall, sennep, oregano, persille, rosmarin, timian, safran, salvie, sommersar, estragon, marjoram |
Frukt | allehånde, anis, kardemomme, kanel, nellik, koriander, ingefær, mynte |
Lam | basilikum, laubærblad, kanel, koriander, spisskum, karri, dill, hvitløk, merian, mynte, sennep, oregano, persille, rosmarin, sommersar, estragon, timian |
Poteter | basilikum, karve, sellerifrø, kjørvel, gressløk, koriander, dill, merian, oregano, paprika, persille, valmuefrø, rosmarin, estragon, timian |
Salatdressing | basilikum, sellerifrø, gressløk, dill, fennikel, hvitløk, pepperrot, merian, sennep, oregano, paprika, persille, pepper, rosmarin, safran, estragon, timian |
Salat | basilikum, karve, gressløk, dill, hvitløk, sitronskall, løpstikke, merian, mynte, oregano, persille, rosmarin, estragon, timian |
Suppe | basilikum, laubærblad, kjørvel, chili, gressløk, spisskum, dill, fennikel, hvitløk, merian, persille, pepper, rosmarin, salvie, sommersar, timian |
Søtsaker | allspice, kvann, anis, kardemomme, kanel, nellik, fennikel, ingefær, sitronskall, blonder, muskatnøtt, mynte, appelsinskall, rosmarin |
Tomater | basilikum, laubærblad, sellerifrø, kanel, chili, karri, dill, fennikel, hvitløk, ingefær, gumbo filepulver, sitrongress, merian, oregano, persille, rosmarin, sommersar, estragon, timian |
Er det mulig å kjøpe krydder direkte fra dere i Barbu? Jeg bor i Arendal og synes det er upraktisk å handle på nett nå jeg bor så nære.
Hei Gerd, ja det er fullt mulig. Det enkleste er å bestille på nett, og velg Hent i Arendal. Men det er også fullt mulig å komme innom, så lenge du har Vipps. Til info, i sommer er vi stengt på fredager, men ellers er du hjertelig velkommen🙂
Hei
jeg er en kokk som har utviklet krydder blanding til stroganoff g karri saus og andre gryteretter ,jeg vil gjerne sammearbeide med dere 🙂
Hei. Takk for at du tar kontakt med oss. Send oss gjerne en mail via kontakt oss siden. Mvh. André