Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Hvordan få mest mulig ut av krydderet ditt – oppbevaring og teknikk.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Intro

Krydder, urter og tørka chili består av aromakomponenter som bidrar til velduftende, og smaksrike retter. Kuminaldehyd bidrar til den varme smaken i spisskumin, mens mentol gir den markante kjølende følelsen i mynte.

Det finnes også teknikker hvordan man ekstrahere disse, eller å danne helt nye aromakomponenter. For å kunne benytte seg av disse egenskapene, spesielt over lengre tid er det viktig at man ivaretar aromakomponentene på best mulig måte.

De største fiendene som vil påvirke smaken og aromaen på krydderne dine er: Luft, fuktighet, lys, temperatur og ikke minst tid. Fire av disse er relativt lette å ta tak i, nemlig å oppbevare krydderet ditt på best mulig måte.

Oppbevaring av krydder og urter

Å oppbevare krydderne dine på best mulig måte er veldig viktig om du ønsker å bevare aromaen og smaken på det i størst mulig grad. Luft, fuktighet, lys og temperatur kan i relativt stort grad degradere aromakomponentene, følgende gjøre krydder mindre potent og nyansert.

Krydderbokser er en enkel, og lekker måte å oppbevare krydder på. Her vil du få beskyttelse fra luft i noen grad og UV-stråler fra sollys vil ikke kunne trenge gjennom boksen. Om du samtidig da oppbevarer boksene dine på et sted hvor det ikke er høy temperatur eller temperatursvingninger som eksempelvis ved siden av stekeovn, vaskemaskin eller kjøleskap.

Dette er en veldig allsidig løsning på å oppbevare krydderne dine, samtidig som de er svært håndterlige å bruker under matlagingsprosessen.

Vanlige krydderglass er heller ingen dum måte å oppbevare krydderne dine på, her får du samtidig vist frem det vakre utseendet og fargene på krydderet. Det er dog anbefalt å holde slike krydderglass unna direkte sollys for å bevare de best mulig.

Aromaposer er et annet godt alternativ for deg som ønsker å oppbevare krydderet ditt. Disse er bygget opp av flere lag bestående av et lag metallisert plastfilm, et lag polyeten og hvitt papir på utsiden. Disse barrierene hindrer at UV-stråler trenger inn i posene, samtidig som man minimerer luft kontakten mot krydderet. Disse er svært praktiske og anvendelig, samtidig er de den perfekte måten å gi dine venner ditt hemmelige tacokrydder.

Hvordan oppbevare krydder over lengre tid?

Har du for mye krydder eller tørkede chili, eller ønsker du bare å lagre krydderne over lengre tid uten at du skal bruke de med det først er vakuumering uten tvil den beste måten å gjøre det.

For å kunne vakuumere hjemme så trenges det utstyr for dette. Krydra fører vakuumering utstyr fra Status. Her kan du bruke den manuelle vakuumpumpen for å pumpe ut luften fra en beholder du selv velger ved hjelp av universal vakuumlokk.

Foretrekker du uniforme beholdere så tilbyr også status et sett med vakuumbokser. Merk at disse ikke vil beskytte mot UV-stråler, så disse bør derfor lagres på en mørk plass med relativt jevn temperatur.

Om du foretrekker en tradisjonell vakuumeringsmaskin sammen med vakuumeringsposer funker disse også veldig bra.

En vakuumeringsmaskin er for så vidt også gøy å ha for enhver matnerd. Disse kan du bruke for å tilberede mat sous vide, eller om du ønsker å fermentere matvarer. Dette forebygger også lukter som blir produsert under fermentering som andre i huset nødvendigvis ikke er like begeistret over.

Ferdig kvernet krydder vs helt krydder

Hvordan du foretrekker å kjøpe, og hvordan du bruker krydderet ditt varierer fra person til person. Men det er ikke tvil om at helt krydder vil holde seg friskere lengre.

Når du knuser helt krydder knuser du cellene i krydderet, og aromastoffene blir frigitt. Du vil da oppleve den sterke aromaen bre seg over kjøkkenet, og smaken vil være sterkere sammenlignet med ferdig krydder.

Dette har du sannsynligvis opplevd selv om du har sammenlignet lukten av ferdig kvernet pepper mot den sterke og nyansere lukten av nykvernet pepper.

En annen fordel med å kverne sine egne hele krydder er at du kan bestemme malingsgraden selv og tilpasse det til formålet sitt.

I noen oppskrifter, spesielt indiske, kreves det at man bruker hele krydder fremfor malt krydder. Det vil derfor være mer allsidig på mange måter å kjøpe og å bruke helt krydder. Ulempen med hele krydder er at man trenger en morter, eller eventuelt en dedikert krydderkvern for å få kvernet dem. En morter og pestel er uansett et svært nyttig redskap å ha på ethvert kjøkken, både til maling av krydder, eller for å lage deilig fersk salsa.

Risting av krydder i tørr panne

Men en av de største fordelene ved helt krydder er muligheten å riste dem i en tørr panne. Når man rister krydder i en tørr panne så varmer man opp aromakomponenter og oljer i krydder som fremmer, og bringer flere og nye smaker frem som du tidligere aldri har oppdaget.

Du kan også gjøre dette med ferdig malt krydder, men det er en større risiko for at man brenner krydderet. Dette danner bitre og brente smaker som sjeldent er egnet i de fleste retter. Dessuten vil tørristing gjøre at krydderet tørker litt mer, og det vil derfor bli lettere å male det.

Tadka – Infusere smaker i olje

I India har de en teknikk som kalles for “Tadka” for å bringe frem aromaer i krydder. Denne innebærer at man varmer kryddere i varm olje slik at krydderne smaksetter oljen. Den smaksatte oljen kan du enten bruke som et grunnlag før du begynner steking av løk eller andre ingredienser, men pass på å ikke få for høy temperatur på oljen slik at du ikke svir krydderet. Den smaksatte oljen kan du også bruke direkte på en rett før du serverer den, for eksempel i en tradisjonell Tadka dal.

Når du klarer å oppbevare krydderne dine ordentlig, og vet hvordan du skal benytte deg av dens egenskaper så vil du oppdage at matlagingen din når nye høyder, og du vil bringe en egen finesse over kokkeleringen.

Del dette innlegget

1 comments

 1. Lars Ellingsen

  Her var det mye god informasjon, også i forrige innlegg. Mye god fagkunnskap ute å rusler her. Betryggende blogg
  Bra !!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme