Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

15 forskjellige taco retter

Taco varianter: De 15 mest vanlige og autentiske taco variantene

Oppdag de 15 mest autentiske og smaksrike taco-retter som vil vekke dine smaksløker til live!

Med sin eksplosjon av smaker, kombinasjoner av ferske ingredienser og krydrede hemmeligheter, vil disse rettene gi deg en autentisk smak av det meksikanske kjøkkenet.

Fra klassiske favoritter til overraskende variasjoner vil du få utforske en verden av tacoer som spenner fra de tradisjonelle til de mer kreative. De aller fleste oppskrifter har med seg en eller annen type chili, og til dette fungerer tørket chili meget bra.

1. Tacos al pastor 

Taco al pastor er en av de mest tradisjonelle meksikanske tacotyper, med opprinnelse fra byen Puebla. Tilberedningen er enkel: tynnskåret kjøtt marinert i adobo i timevis før det grilles, stående på spyd, og serveres i tortilla med løk. Noen steder legger man også et lag av løk mellom kjøttet i tacoen. Det er en av de beste rettene i meksikansk mat.

2. Tacos de canasta

Taco de canasta er en klassisk type dampet taco som er kjent for å være veldig rimelig. De lages med små maistortillas som er nokså oljete i  tekstur, som dampes varme og fylles med bla. poteter, bønner, revet storfekjøtt, chicharrón (fritert svinehud) og grønn mole. De serveres vanligvis fra en sykkelkurv (canasta bicicleta), det er da folk som sykler rundt og selger disse, fra sykkelkurvene, spesielt til arbeidere. De antas å ha opprinnelse i gruveregionene i Hidalgo og Guanajuato.

3. Tacos dorados

Tacos dorados er laget av nylaget maistortilla fylt med revet kylling, oksekjøtt, svinekjøtt, bønner eller poteter og ost, rullet og fritert i olje eller svinekjøttfett til en gyllen og fast konsistens. De kan serveres med hakket kål, reddik, agurk, tomat, rømme, ost og Sinaloa-stil chile de Arbol saus.

4. Tacos de barbacoa

Taco de barbacoa er en tradisjonell taco, med grillet (barbacoa) kjøtt, fra nordstatene i Mexico, fylt med lam, sau eller oksekjøtt, vanligvis servert med myk tortilla eller fritert med ost og rømme. Serveres vanligvis med en buljong/kraft laget av ris og kikerter, og krydret med borracho-saus, som er laget av pasilla-chili og pulque. Barbacoa har sin opprinnelse i Hidalgo, hvor det ble lagd et hull i bakken, hvor de stekte kjøttet. 

5. Tacos de carnitas

Taco de Carnitas er en klassisk taco laget med svinekjøtt kokt i svinekjøttfett i store kobberkasseroller eller rustfrie stålkasseroller. For å gi litt mer smak kan det tilsettes krydder eller hvitløk. Kjøttet kan også kokes med Coca-Cola, appelsinjuice, øl, vann og melk for å gi den karakteristiske gylne fargen. 

6. Tacos de guisado

Taco de guisado er en type taco laget med typisk meksikanske gryteretter som svinekjøtt i grønn saus (chicharrón en salsa verde), ribbe i chipotle morita saus (costilla en chile morita), svinekam i tomatsaus (entomatado de lomo de cerdo), chili fylt med kremost ( chiles rellenos de queso), grønn saus med kylling eller gris ( mole verde con pollo o puerco), kjøttdeig eller biff i pasilla paste (picadillo o bistec en chile pasilla), egg med skinke (huevo con jamón), pølse med poteter (longaniza con papas), og mer.

Tradisjonen med taco de guisado begynte med å servere gryteretter som var laget i leirgryter for hele familien, og senere ble de servert med tortilla, og ble til taco de guisado. Dette ble senere en forretningsmulighet, som førte til utbredelse av matboder/gatekjøkken.

7. Tacos de carne asada

Taco de carne asada er en taco med grillet storfekjøtt, vanligvis servert på spesialiserte restauranter i Nord-Mexico. Det er en del av regionens identitet, og det er vanlig å grille kjøttet hjemme i helgene, og gjerne er hele familien, venner og naboer samlet. Det nordlige Mexico har også Guinness-rekorden for verdens største grilling, med over 40 000 mennesker som deltok.

8. Tacos de suadero

Taco de suadero er en populær matrett i Mexico laget med to friterte tortillas og et stykke godt tilberedt suadero, som er et tynt stykke kjøtt som ligger mellom magen og benet, på kua eller grisen. Det kan serveres med koriander, løk, sitron, salt og rød eller grønn salsa etter smak. Denne tacoen ble opprinnelig oppfunnet i Mexico by på grunn av behovet for å mate arbeidere som trengte et rimelig og næringsrikt måltid. 

9. Tacos de pescado

Taco de pescado er en meksikansk snacks som består av en maistortilla fylt med panert og stekt fisk. Paneringen er laget av hvetemel, bakepulver, egg, salt, pepper, vann, øl og noen ganger sennep. Dette er en typisk rett fra Baja California-halvøya og er populær til frokost, lunsj og mellommåltid.Smaken vil ta deg med til strendene og kysten.

10. Tacos de bistec

Taco de bistec er en av de mest spiste tacoene i Mexico og er enkel å tilberede. Den har en uovertruffen smak og er resultatet av en oppskrift som kombinerer ingredienser fra to kulturer: den prehispaniske og den spanske. Den inneholder maistortilla og saus, typisk for Mexico, samt oksekjøtt fra den europeiske kulturen som kom med erobringen. Tacos de bistec er en arv fra våre forfedre til nye generasjoner og blir stadig mer kjent og spist.

11. Tacos de cochinita

Tacos de cochinita pibil er en tradisjonell rett fra Yucatán i Mexico. Det lages ved å marinere svinekjøtt, gjerne fra smågris, i en marinade av sterk sitrusjuice og annatto frø og la det stå i minst en time før det stekes i ovnen. Retten har røtter fra den prehispanske perioden og man brukte ulike chili for å krydre den. Spanjolene introduserte senere grisen til kontinentet, og oppskrifter og teknikker ble tilpasset for å bruke svinekjøtt som base. Tidligere brukte man gjerne hjort, villsvin, fasan og kalkun.

12. Tacos Gobernador

Tacos Gobernador er en populær meksikansk rett som består av myke tortillalefser fylt med sjømat og ost. Opprinnelsen til denne retten kan spores tilbake til delstaten Sinaloa i Mexico, der den ble oppfunnet av lokale fiskere. Fyllet til består vanligvis av reker eller hummer som er stekt i smør sammen med løk, hvitløk og tomat. Deretter tilsettes smeltet ost og avokado, før fyllet legges inn i tortillalefsene og serveres varm. Noen ganger kan også andre ingredienser som paprika, sopp eller koriander legges til for ekstra smak. Navnet “Gobernador” betyr guvernør på spansk, og det antas at retten fikk navnet sitt fordi den var en favoritt blant guvernørene i delstaten Sinaloa. Tacos Gobernador har blitt stadig mer populær utenfor Mexico og serveres nå på mange meksikanske restauranter over hele verden

13. Tacos de Birria

Tacos de birria har blitt veldig populært på internett og skapte en verdensomspennende trend. Disse deilige tacoene kommer med en historie og smak som er unik for Mexico. 

Det er en  rett som består av myke tortillalefser fylt med langtidskokt, krydret storfekjøtt som er marinert i en saus laget av chilipepper og andre krydder. Retten serveres vanligvis med en kopp kraft fra kjøttet, kjent som consomé, som man kan dyppe tacoen i.

Tacos de Birria har sitt opphav i delstaten Jalisco i Mexico, og har de siste årene blitt veldig populær i USA og andre land. Retten kan ofte ses på menyen til meksikanske matvogner og restauranter som spesialiserer seg på autentisk meksikansk mat

14. Tacos de Camarón

Når det snakkes om reker, tenker man vanligvis på nordvestre deler av Mexico: Ensenada, Sinaloa og spesielt Mazatlán, og det finnes mange varianter av denne taco, avhengig av region og by. Det er en meksikansk rett som består av myke tortillalefser fylt med stekt eller grillet krydrede reker. Retten er vanligvis servert med en rekke tilbehør som guacamole, salsa, rømme og kålsalat. Tacos de Camaron har blitt stadig mer populær i meksikansk matkultur, spesielt i kystområdene hvor ferske sjømatretter er vanlige. Retten er også populær blant reise- og matelskere som søker autentiske meksikanske smaker og opplevelser

15. Tacos árabes

Selv om navnet indikerer at disse tacoene kommer fra Midtøsten, kommer de arabiske tacoene faktisk fra Mexico. De ble brakt til Mexico av to familier som flyktet fra Irak etter første verdenskrig og bosatte seg i Puebla. Siden da har tacoene spredt seg og blitt endret over hele landet, men de mest berømte og originale finner du i Puebla. Ingrediensene i tacos árabes inkluderer vanligvis marinert svin eller lam, krydret med en blanding av krydder og krydderurter som inkluderer oregano, spisskummen, hvitløk og paprika. Det er også vanlig å bruke ananas som garnityr sammen med løk, koriander og lime. De serveres vanligvis i et mykt, varmt pitabrød som er kjent som “tortilla árabe”.

Tips til deilige oppskrifter du kan prøve ut

Hjemmelaget tacokrydder

Her er noen oppskrifter du kan bruke for å lage din egen Taco-variant. Se oppskrift for hjemmelaget tacokrydder her. Dette er et Taco-krydder som passer veldig godt til Fredags-tacoen, og løfter smaksopplevelsen.

Denne hjemmelagde autentiske tacokryddermiksen vil virkelig løfte smaksopplevelsen til din fredagstaco. Hvorfor bruke ferdigblandet krydder til taco når du kan lage din egen smakfulle variant som smaker så mye bedre? Denne oppskriften gir deg en medium-sterk kryddermiks, og du kan enkelt justere mengden cayennepepper etter din personlige smak.

Hjemmelaget salsa Taquera

Det å lage en god salsa er også en opptur, og her er oppskrift på Salsa Taquera. Salsa Taquera er en eksepsjonell saus som løfter enhver rett til nye smakshøyder. Denne raskt tilberedte og allsidige sausen er ideell til tacos, men dens bruksområde stopper ikke der. Med sin kraftige smak og hint av styrke, kan den også forbedre andre meksikanske retter som quesadillas, enchiladas eller burritos.

Denne sausen er enkel å lage, og ingrediensene er lett tilgjengelige.

Hjemmelaget meksikansk vinaigrette

Det samme med denne oppskriften på Meksikansk vinaigrette som også egner seg til taco. Den meksikansk inspirerte vinaigretten er en smaksrik dressing med utallige bruksområder.

Denne dressingens allsidighet gjør den til en perfekt følgesvenn til mange retter. Den kan brukes til å klekke en sprø meksikansk slaw, hvor den vil tilføre en pikant smak og en delikat balanse mellom syrlighet og krydder. Du kan også pensle den på grillede reker for å gi dem en spennende meksikansk vri, eller bruke den som en saus til pulled pork-taco for å heve smaken til nye høyder.

Meksikansk vinaigrette er en smakfull og allsidig dressing som vil legge til en autentisk meksikansk touch til dine favorittretter. Med sin balanserte blanding av syrlighet, krydder og friskhet, vil denne vinaigretten gi et eksotisk preg til dine måltider. Utforsk de mange bruksområdene og nyt den deilige smaken denne vinaigretten har å tilby!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme