Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

laurbærblad, laurbær

Laurbær – Setter spissen på middagen


De fleste nå til lands bruker mer enn bare salt og pepper i matlagingen, takk og lov for det, men det er et lite blad som kanskje kan bli oversett når vi setter i gang med kokkeleringen. Laurbærbladet.

Også du, min sønn Brutus!

Laurbær-treet er ofte nevnt i gresk mytologi og assosieres mest med guden Apollo. Dette flotte, eviggrønne treet som symboliserer mot og styrke ble også verdsatt av de romerske gudene, som brukte kvister av laurbær som kroner for å representere deres høye status. Den romerske hærføreren Julius Cæsar bar også en krans av laurbærblad for å vise at han var nettopp det, mektig.
Bladene til ekte laurbærtrær er oval i form og gir en subtil smak som kan beskrives som en blanding av oregano, timian og nellik. De er også en av de eldste buskene i dyrking, introdusert til britiske hager fra så tidlig som 1650. Laurbær er saktevoksende og mens en plante til slutt vil bli et tre opp til 8 meter høyt, vil det ta mange år.

Like god

Hvis et produkt er merket som “laurbærblad” er det sannsynligvis den tyrkiske varianten (Laurus nobilis), når det er snakk om det allsidige løvet og ikke Californias laurbærblad eller Indias Tej Patta, som gir en helt annen styrke på smaken. Bare for å nevne noen få ettersom det er mange versjoner rundt om i verden.
Tørkede laurbærblader er det vanligste alternativet siden de enkelt kan lagres og sendes. Og siden mange av smaksforbindelsene som finnes i laurbærblader er “ikke flyktige” noe som betyr at de ikke fordamper ettersom tørket blader gir like mye smak som deres ferske motpart.

“Å være eller ikke være”Laurbærblader blir først og fremst brukt i retter med lang koketid, men hva slags mat er variert og kanskje noen av disse kommer som en overraskelse. Det brukes i kjøttretter, fiskeretter (gjerne med sitron og fennikel), ja til og med i syltet makrell. Laurbær egner seg godt i marinader og, i god tradisjon, som smak i sursild, kryddersild og ansjos.
Mens urter som basilikum og koriander ofte står i sentrum når de innlemmes i en rett, tilsettes laurbærblad (kan også finmales) ofte hele for å gi det lille ekstra og fjernes deretter før servering, så den spiller en mer støttende rolle. Likevel bidrar laurbærblader til å skape en godt avrundet rett – en ferdighet som kan være et tegn på en talentfull kokk.

Ikke hvile på sine laurbær

Mens andre urter og krydder kan ha mer robuste smaker eller farger, kan det ikke nektes at historien til laurbærbladet er en fylt med fabler og liv. Mens praksisen med å krone andre med laurbær kan virke litt utdatert, fortsetter urten i seg selv å være et verdsatt medlem av pantheonet av krydder i dagens kjøkken.

Del dette innlegget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ 3 months ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme