Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

hvor kommer Taco fra - historien

Hvor kommer Taco fra – og litt mer historie

Opprinnelsen til meksikanske tacos er ikke kjent med sikkerhet, men det er flere faktorer som viser eksistensen av denne deilige oppskriften siden oldtiden.

Taco er en meksikansk delikatesse laget av mais tortillas fylt med kjøtt, fisk, grønnsaker eller enhver gryterett, sammen med sauser.

Alt startet med de tradisjonelle mais-tortillaene i det pre-hispaniske Mexico. Det sies at i tiden til Moctezuma ble mais-tortillaen oppvarmet på en stein til den ble som taco-deigen vi kjenner i dag. På denne måten ble tortillaen brukt enten som tallerken for å støtte chili og bønner, eller som en innpakning for å sende mat til mennene som jobbet på jordene.

Sjekk ut Krydras Meksikanske krydderpakke her

Hvorfor Taco heter Taco

For å forstå hvordan taco lages, må vi først se på opprinnelsen til ordet “taco”, som kommer fra det nahuatliske ordet “tlahco”, som betyr “halv eller midt i”, og refererer til formen.

Hvor ble den første Taco’en laget?

Ryktene sier at taco oppsto som en basis i Olmec-dietten, takket være de første sporene av nixtamalisert mais.

Andre sier at folk i Moctezuma brukte tortillaen som en “skje” for å holde maten, som ble tilberedt på varme steiner og dekorert med kaktus, bønner og chili.

Det sies også at kvinner pleide å sende mat i tortillas til menn som jobbet lange timer på jordet, slik at de kunne varme den opp og spise den i løpet av lunsjpausen.

Det er slik de tradisjonelle tacoene i Mexico sies å ha oppstått, men vi vet ikke med sikkerhet hvordan de ble til.

Den eneste sannheten i alt dette er at taco regnes som kulturarv for menneskeheten og er den deiligste meksikanske retten, med en uendelig variasjon.

Hver region legger sin karakteristiske touch til: i nord i Mexico er det vanlig å se Barbacoa-tacos på mel tortillas, mens i sentrumsregionen bruker de hvite, gule eller blå mais tortillas. Og akkurat som de oppsto, finnes det i dag alle slags taco.

Forskjellige Tacoer – forskjellige opprinnelser?

Mange historikere tilskriver oppfinnelsen av taco til Hernán Cortés

Det sies også at under erobringen hadde Hernán Cortés allerede begynt å etablere tradisjonen med taco. I boken “True History of the Conquest of New Spain” står det at Hernán Cortés var den første til å organisere en taquiza, en tradisjonell meksikansk bankett der taco er hovedpersonen. Tacoene ble akkompagnert av svin på toppen av den typiske tortillaen fra regionen. Mange historikere tilskriver oppfinnelsen av taco til Hernán Cortés, siden han var ansvarlig for å organisere disse bankettene der begge kulturer smeltet sammen.

Siden da har det gjennom årene blitt skapt forskjellige varianter av taco, helt til det brede utvalget vi nyter i dag.

Taco Canasta

For eksempel ble taco canasta født i 1950 i Tlaxcala. Dette var tider med knapphet, og denne oppskriften er kjent for å være ganske rimelig.

Tacos al Pastor

På 1960-tallet, i Mexico by og under innvirkningen av den sterke libanesiske migrasjonen, ble tacos al pastor født. I denne nye oppskriften var hemmeligheten å marinere kjøttet for å endre smaken i henhold til ingrediensene som var tilgjengelige på den tiden. 

Den moderne tacoen

Den moderne tacoen slik vi kjenner den i dag med kjøttdeig og ferdige kryddermikser, oppsto på 1950-tallet i USA. Dette var en tid da meksikansk mat begynte å bli populært blant amerikanerne, og meksikanske restauranter og matvogner dukket opp over hele landet.

Taco Bell, som er en kjede av meksikanske hurtigmat-restauranter, spilte en stor rolle i populariseringen av den moderne tacoen i USA på 1960-tallet. Taco Bell startet som en liten taco-restaurant i California i 1962, og ble raskt en suksess og utvidet seg til en nasjonal kjede. Deres meny fokuserte på enkle og rimelige meksikanske retter, inkludert tacos med kjøttdeig og ferdige kryddermikser.

Dagens moderne taco med bruk av kjøttdeig og ferdige kryddermikser er en populær og enkel måte å lage denne meksikanske retten på. Den tradisjonelle meksikanske tacooppskriften bruker vanligvis stekt kjøtt, koriander, løk, lime og chili, men den moderne versjonen bruker ofte ferdige kryddermikser og kjøttdeig som hovedingredienser.

Moderne tilberedelse

For å tilberede en moderne taco, steker man kjøttdeigen i en panne sammen med kryddermiksen. Deretter kan man legge kjøttet i myke eller harde taco-skjell, og tilsette ulike grønnsaker og tilbehør etter ønske, som for eksempel salat, tomat, mais, ost, salsa og guacamole. Retten serveres noen ganger med ris og bønner på siden. Se vår hjemmelaget oppskrift på Taco krydder her

Vi anbefaler også å eksperimentere selv med følgende oppskrift på Salsa Taquera til din taco. Det samme med denne oppskriften på Meksikansk vinaigrette som også egner seg til taco.

Oppskrift på hjemmelaget Tacokrydder

Er Fredags-tacoen feil?

Selv om den moderne tacoen har blitt kritisert for å ikke være autentisk meksikansk, har den likevel blitt en svært populær og utbredt rett over hele verden. I dag finnes det utallige varianter av taco, både med tradisjonelle og moderne ingredienser, og det er en rett som kan tilpasses forskjellige smaker og preferanser.

Så i og med at Taco i seg selv har mange ulike versjoner i sitt opprinnelsesland mener vi at Fredags-tacoen er helt innenfor, og absolutt en av de gode måltidene å bruke med barnefamilier, for hver enkelt person kan ta det de vil i skjellet eller Tortillaen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 43 omtaler

  • Jenny Mulvaney ★★★★★ 2 years ago
    Krydra er, simpelthen, … Mer en herlig nettbutikk!!! Et stort og attraktivt vareutvalg med noe for enhver smakt. Vi har handlet flere ganger, og kun mottatt førsteklasses produkter. Prisene er fine, lett og justere til ønsket mengde (av for eksempel krydder) og rimelig porto.Bildet viser et bittelite utvalg av det, som vi har kjøpt. Anbefales på det varmeste!!