Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

MSG – Hva er det egentlig, og er det farlig?

Umami

Umami er et ord som man stadig leser om som stammer fra Japan. Ordet kan oversettes til norsk som “velsmakende” eller til engelsk som “The essence of deliciousness”.

Umami er den 5. grunnsmaken etter søt, sur, salt og bitter. Denne smaken oppleves da smaksensorene responderer til tilstedeværelsen av glutaminsyre, som er en ikke-essensiell aminosyre som er en byggestein til proteiner.

Mange matvarer inneholder glutaminsyre, noen mer enn andre, deriblant fermenterte produkter som soyasaus, fiskesaus og parmesan. Saltene som dannes sammen med glutaminsyre blir ofte kalt for glutamater.

Helt sentralt i umami står natriumglutamat, bedre kjent som MSG (produktlink: Monosodium glutamat).

I Norge oppgis MSG i innholdsfortegnelse til matvarer som E621 og blir klassifisert som en tilsetning. Men selv om du ikke har spist mat som har blitt tilsatt MSG, har du etter all sannsynlighet inntatt i matvarer hvor det fremstår naturlig.

Er MSG farlig?

MSG har blitt påkostet et rykte om at det er farlig, og burde unngås. Til tross for dette er det et godkjent tilsetningsmiddel av mattilsynet i Norge. Det har også blitt foretatt flere studier som ikke viser en sammenheng med at MSG i normale mengder bidrar til nedsatt helse, eller kortvarige plager.

Den japanske vitenskapsmannen Dr. Kikunae Ikeda isolerte glutaminsyre først i 1908 fra tang (åpne kilde i ny fane: https://www.umamiinfo.com/ikedakikunae/). MSG er svært normalt i øst-asia, og i noen land så står det på bordet sammen med salt. Over tid fant det sakte men sikkert veien mot vesten, hvor det ofte ble konsumert på blant annet kinesiske restauranter i USA.

Fremmedfrykt er blitt pekt som en årsak til hvorfor det har fått et dårlig rykte. Folk rapporterte at de fikk hodepine etter å ha spist kinesisk mat, til tross for at det ikke var noen direkte korrelasjon med MSG (åpne kilde i ny fane: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196). Men som alt annet i verden så er det viktig med moderasjon, MSG inneholder ikke bare glutaminsyre, men også natrium. Det er kjent at man bør unngå store mengder av salt, eller natriumklorid. Dette kommer av at natrium i for store mengder fører til blant annet høyt blodtrykk.

Hvordan bruke MSG?

Man kan benytte seg av MSG i det aller meste, og kun fantasien setter grenser. En generell anbefaling vil være å bruke det i mat eller retter hvor man vil tilføre litt kjøttaktig smak, men samtidig mangler litt umami. Dette kan være blant annet sauser, supper, gryter eller i en
krydderblanding.

Man må gjerne også bruke MSG i retter som allerede er rike i umami, men isåfall med litt mer måte. Mat kan bli for salt, og mat kan også få for mye umami, balanse er viktig. En gyllen regel er at man kan alltid tilsette mer, men man kan ikke fjerne noe som er
allerede tilsatt. Smak deg derfor frem til den riktige mengden.

Del dette innlegget

1 comments

 1. Helene Klyve

  Takk for en lærerik og interessant artikkel om MSG.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ 3 months ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme