Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Tacos-de-barbacoa

Morsomme fakta om taco: Overraskende innsikt i din favorittrett

Takket være sin smak og mangfoldighet, har tacos blitt en favorittrett over hele verden, og det finnes mange interessante og morsomme fakta om denne deilige maten.

Nei, “ingenting” er forbudt i Taco

Tacos tilbyr stor variasjon når det gjelder fyll, som tradisjonelt kan inneholde

 • biff
 • svinekjøtt
 • kylling
 • fisk
 • sjømat
 • salsa
 • chili
 • avokado
 • guacamole
 • koriander
 • tomater
 • løk
 • salat
 • ost
 • rømme
 • yoghurt
 • og andre ingredienser…

Dette gir rom for et bredt spekter av smaker og tilpasninger etter individuelle behov og preferanser.

Til og med “barne-taco” som består av hvetetortilla, vanilje-yoghurt, ananasbiter og mais er tillatt. Snakk om å ha det søtt. Pro-tips til foreldre: Dette gir mat-ro. Ingenting er så fint som å pille i maten, legge på det man ønsker å spise selv, og selv velge å spise Taco som pølse, vaffel eller rive hvetelefsen i filler… 😉

I tillegg til variasjonen i smak, har det også oppstått flere forskjellige typer tacos, fra tradisjonelle meksikanske varianter til moderne tolkninger og fusjonsretter. Alle kan lages med tørket chili i form av tørket hel chili, chiliflak eller malt chili.

Interessante Taco Rekorder

Når det gjelder interessante rekorder om taco, kan vi ta en titt på noen av dem nedenfor.

Verdens største Taco: I november 2019 ble verdens største Carnitas Taco laget, den målte 102 meter lang. Den ble laget i Querétaro og brukte 1507 kilo kjøtt og 1200 kilo tortillas. Den store prestasjonen ble sertifisert av Guinness World Records. Den ble servert til 15000 mennesker…

verdens største taco

faksimile: mexiconewsdaily.com

Verdens største Taco-kjede: Den mest kjente taco-kjeden i verden, Taco Bell, så mange som 7791 taco serveringssteder over hele verden i 2021 . Dette gjør dem til en av verdens ledende leverandører av meksikansk-amerikansk mat, og gir et innblikk i hvor populært taco er globalt.

Interessante fun facts om Taco

“Verdens beste rett”. Et av de mest populære gastronomiske nettstedene globalt, Taste Atlas, kunngjorde i 2019 at tacos al pastor var “verdens beste rett”, konkurrerte mot andre 100 retter, og taco kom på 1 plass.

I USA alene konsumerer mennesker årlig 4,5 milliarder tacos. En av de mest kjente taco-relaterte merkene er Taco Bell, som startet som en burgerbutikk i 1954. Taco Bell var den første meksikanske hurtigmatkjeden som ble etablert og har fortsatt å øke sin popularitet over tid. Dette viser hvilken innflytelse taco har hatt på den globale matindustrien, og hvor avholdt denne matretten er blant mennesker over hele verden.

Fra 1947 økte salget av taco eksponentielt takket være oppfinnelsen av tortillamaskinen.

Taco-dagen: Selvfølgelig har taco en spesiell dag viet til den. Siden 1997 har verdens tacobursdag blitt feiret i Mexico den 31. mars.

Visste du at taco er patentert? I 1979 registrerte Maris Bustamante, en meksikansk visuell kunstner, taco som lovlig hennes, og patenten tilhører henne.

Taco til frokost – lunsj og middag: Amerikanere spiser taco når som helst på dagen, men meksikanere spiser vanligvis ikke taco til lunsj i Mexico. Tacos er tilgjengelig på gata tidlig om morgenen eller sent på kvelden, men mellom klokka 12 og 18, er det vanskelig å finne taco å spise. Dette viser et kulturelt skille mellom hvordan tacos konsumeres i forskjellige deler av verden.

Taco retten er også veldig diversifisert, med mange typer fyll som blir brukt. Noen vanlige ingredienser i meksikanske tacos inkluderer biff, svinekjøtt, kylling, sjømat, salsa, chili pepper, avokado, guacamole og koriander. Denne mangesidigheten gjør at taco kan tilpasses individuelle smakspreferanser og være en kulinarisk opplevelse for enhver gane.

Ifølge ENOE (Encuesta Nacional de Ocupación y Empleo) var over halvparten av taco-selgerne i landet i åtte stater (54,4%) i 2017: Guerrero, Mexico by, Guanajuato, Mexico-staten, Michoacán, Jalisco, Puebla og Veracruz.

Vet du hvor Taco kommer fra?

Mange vil si at svaret er Mexico, og det er rett – men allikevel ikke så enkelt. For det finnes mange ulike taco-retter, og det finnes mange teorier og meninger om hvor Taco kommer fra (les saken).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ 3 months ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme