Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Hvordan rehydrere urter for å få bedre smak

Bergenet lesetid: 3 minutter

Dehydrering refererer til fjerning av fuktighet fra urter, rehydrering innebærer å tilføre fuktighet tilbake til de tørkede urtene. Urter tørkes for å få dem til å vare lengre og å konsentrere smaker.

Selv om det vanligvis ikke er nødvendig å rehydrere tørkede urter før du bruker dem i en rett, er det noen ganger det lønner seg å gjøre det.

Grunner til å rehydrere urter

For å forbedre smaken

Tilstedeværelsen av fuktighet er avgjørende for å sikre at urtene gir den mest komplette smaken. Fjerning av vann kan endre noen aspekter av en urts smaksprofil. Tørkede urter kan noen ganger mangle nyansene til den ferske urten.

Rehydrering vil ikke gjenopprette alle smakene du finner i den ferske urten, men det kan gi tilbake mange av dem. Når urten har blitt rehydrert, vil porene i bladene åpne seg og frigjøre flere av forbindelsene som er ansvarlige for smaken.

For en mykere tekstur

Ved å tilsette vann til tørkede urter, gir du dem mer masse samtidig som det myker opp urtens tekstur. Tørkede urter er lettere å spise når de har en mørere tekstur. Myk tekstur er spesielt viktig hvis du tilfører tørkede urter til en rett etter at den har blitt lagt på tallerkenen.

For (muligens) bedre ernæring

De fleste kulinariske urter er næringsrike og de smaksrike forbindelsene de inneholder gir ofte mange av deres ernæringsmessige fordeler. Disse forbindelsene vil også frigjøres når tørkede urter rehydreres.

Hvordan rehydrere urter

I mange tilfeller blir urter rehydrert ganske enkelt ved å legge dem til en rett som inneholder væske. For eksempel kan tørket oregano og tørket basilikum rehydreres i en pastasaus mens den koker.

Rehydrering er det som gjør at disse urtene kan gi retten sin smak. Når du rehydrerer urter i en oppskrift, kan det hende du må tilsette dem ved starten av koketiden slik at de får tid til å frigjøre smakene sine fullt ut. Dette er spesielt viktig for skarpe urter som oregano, timian og laurbærblad.

Noen oppskrifter ber deg rehydrere urter før du bruker dem, og væsken du bruker vil naturlig nok utgjøre en forskjell her.

I enkelte oppskrifter blir du bedt om å bruke vann, mens andre ber deg deg bruke vin, eddik eller annen væske for rehydrering. I slike tilfeller kan kilden til fuktighet ha mer effekt på urtens smak (kvalitet inn = kvalitet ut).

Hvis du lager et urtesmør med tørkede urter, kan det være fornuftig å mykne urtene i vann først. I dette tilfellet er rehydreringen på forhånd ikke alltid avgjørende siden tørkede urter vil bli rehydrert hvis du lager urtesmøret noen timer før du trenger det – en tørket urt vil absorbere væske fra smøret hvis det får nok tid.

Hvis du ikke har nok tid, legg mengden tørket urt som du trenger i en bolle og hell på med varmt vann, slik at det akkurat dekker og la trekke i ca. 10 minutter. Sil av vannet som eventuelt blir til overs gjennom en fin sil og bruk urten.

NB. Forskjellige urter krever forskjellig mengde væske for å bli rehydrert. Prøv deg frem, men bruk kun så lite væske som mulig. På denne måten mister du minst mulig smak og næring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 43 omtaler

  • Jenny Mulvaney ★★★★★ 2 years ago
    Krydra er, simpelthen, … Mer en herlig nettbutikk!!! Et stort og attraktivt vareutvalg med noe for enhver smakt. Vi har handlet flere ganger, og kun mottatt førsteklasses produkter. Prisene er fine, lett og justere til ønsket mengde (av for eksempel krydder) og rimelig porto.Bildet viser et bittelite utvalg av det, som vi har kjøpt. Anbefales på det varmeste!!