Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Hvordan oppbevare vaniljestenger for å holde dem ferske lenge

Estimert lesetid: 5 minutes

Det er enkelt – hvis du vet hvordan du oppbevarer vaniljestenger riktig, kan de oppbevares på ubestemt tid. Faktisk, hvis du gir vaniljestengene dine litt kjærlighet, fortsetter de å eldes og modnes over tid og duften sammen med det. Med aldring fortsetter fruktens flyktige forbindelser å samhandle med hverandre, og bidrar ytterligere til å utvikle hver bønnes unike smaksprofil.

Hvordan lagre vaniljestenger

Oppbevar vaniljestenger på et mørkt sted i romtemperatur. Ideelt sett i et temperaturområde mellom 15 – 25 grader Celsius. Aldri kjøl eller frys vaniljestenger da dette kan tørke ut belgene og hindre at stengene fortsetter å utvikle seg.

Hold dine dyrebare vaniljestenger forseglet i en lufttett beholder for å forhindre tap av fuktighet. En mørk glasskrukke eller en glasert keramikkkrukke som blokkerer sollys er ideell. Finn en beholder som passer godt til bønnene uten for mye luft som sirkulerer inni. Dette vil bidra til å holde fuktighetstapet til et minimum. Unngå plastbeholdere da de flyktige plastforbindelsene kan blande seg med de fra vaniljestangen, og dermed påvirke smaken.

Vaniljebønner bør ikke vakuumpakkes. For det første, fordi posene vanligvis er av plast, kan det skjemme den rene smaken av bønnene dine. For det andre kan vakuumpakking forringe vaniljen din ved å presse ut luften, og med den de flyktige forbindelsene og smaken som ligger i bønnene. Viktigst av alt er det også funnet at bønner kan utsettes for bakteriell nedbrytning i et anaerobt miljø.

Krydras vaniljestenger kommer i den ideelle emballasjen for å holde belgene ferske, selv etter åpning. Den gjenlukkbare aluminiumsbelagte, lystette emballasjen vil holde belgene friske i krydderskuffen din i lang tid. Bare husk å åpne posen innimellom for å lufte dem litt.

Behandle vaniljen din som en kvalitetssigar

Akkurat som sigarer, bør vanilje luftes regelmessig for å sikre at de ikke svetter og danner mugg, eller at de tørker ut. Pass på å ikke forveksle mugg med de skinnende, reflekterende krystallene av vanilje som kan dannes på utsiden av vaniljen din. Dette er en indikasjon på kvalitetsbønner.

Kjøp små mengder vaniljestenger, oftere

Mens nøye lagrede vaniljebønner kan oppbevares på ubestemt tid, er det generelt anbefalt å kun kjøpe små mengder vanilje som vil bli konsumert innen 2 år. Å kjøpe mindre mengder oftere, sikrer at du jobber med de ferskeste belgene som er fuktige, fyldige og smakfulle. Vaniljebønner som blir glemt i kjøkkenskuffen for lenge vil uunngåelig tørke ut.

Hvis belgene tørker ut, kan noe av den dyrebare vaniljesmaken fordampe med fuktigheten. Derfor er det ideelt å forhindre for mye fuktighetstap. Ikke bare kan smaken forringes, men det er også vanskeligere å jobbe med bønnene da de blir tørre, stive og sprø. En smidig lubben pode er mye lettere å dele for å skrape ut kaviaren.

Hvordan rehydrere tørkede vaniljestenger

Selv en tørket vaniljestang kan vekkes tilbake til liv. Hvis en vaniljestang er blitt for tørr til å lett splittes og skrapes, kan du bløtlegge den i varmt (ikke kokende) vann i opptil et par timer. Dette gjør at det læraktige skinnet på bønnen mykner og sveller opp. Svært lite smak vil gå tapt fra stangen. Vaniljestangen kan nå enkelt splittes med en kniv for å få tilgang til frøene inni. Hvis du ikke har tenkt å bruke vaniljestangen med en gang, tørk den lett med et kjøkkenpapir og oppbevar den forsiktig.

Det er best å bruke disse rehydrerte vaniljestengene like etter bløtlegging, da de har større risiko for å mugne. Hvis det er en oljete belg, sørg for at utsiden av belgen er jevnt belagt med sin egen olje for å bedre beskytte den.

En annen måte å bruke en tørket vaniljestang på er å kutte den i biter med en saks eller en kniv og legge den i sukker, alkohol, dessertsirup, melk eller fløte. Over tid, eller med varme, vil belgene gi ingrediensene sin deilige duft.

Tørkede vaniljebønner kan også males opp for å låse opp smaken. Dette kan gjøres i en kaffe eller krydderkvern. Det malte vaniljestangpulveret kan brukes som erstatning for hele bønnen og frøene.

Hva gjør man med en muggen vaniljestang

Kvalitetsvaniljebønner har fortsatt ganske høye nivåer av fuktighet. Noen ganger kan disse bønnene utvikle overflatemugg, spesielt hvis de ikke luftes regelmessig.

Hvis du finner mugg på bønnene dine trenger du ikke kaste dem. Vaniljebønner er dyre og for dyrebare til å bare kastes. Vaniljebønner har en tykk læraktig hud og det er relativt enkelt å vaske poden under rennende vann. Du kan bruke en ren tannbørste til å skrubbe overflaten forsiktig for å fjerne så mange sporer som mulig. Tørk bønnene med et rent papirhåndkle, og la dem ligge på benken i en time eller så for å sikre at bønneskinnet er helt fritt for vann.

Vaniljebønner har naturlige oljer som kommer til overflaten når de gnis. Du kan forsiktig massere den tørre bønnen for å prøve å frigjøre noen av disse oljene for å belegge overflaten. Dette kan bidra til å beskytte bønnen og forhindre at sporene kommer fort tilbake. Alternativt kan du bruke en smakløs vegetabilsk olje til å pensle en liten mengde olje over overflaten av belgene for å forsegle dem.

Dessverre er muggsporer nesten umulige å fjerne helt og vil sannsynligvis komme tilbake over tid. Det er lurt å bruke disse podene først og så snart som mulig.

Sørg for å oppbevare vaniljebønner som har vært mugne borte fra andre bønner for å hindre at sporene sprer seg.

Bør jeg beholde vaniljestengene mine etter å ha brukt frøene?

Absolutt. Vaniljesmaken er ikke begrenset til frøene alene. Det er massevis av smak og aroma i belgene også! Så hva kan du bruke de resterende podene til? Du kan plassere de brukte belgene i en krukke med alkohol og oppbevare den på et mørkt sted i flere måneder for et raskt og enkelt hjemmelaget ekstrakt eller smaksatt brennevin. Tørk og mal dem og tilsett i sukker for et deilig vaniljesukker.

Krydras aromaposer

Krydra vaniljestenger kommer i sin egen lystette pose beskyttet mot skadelig sollys. Du kan føle deg trygg på at bønnene dine vil holde seg fuktige og aromatiske i posen i lang tid. Aluminiumsbelegget beskytter stengene mot uønskede smaker. Pass på å rive posen under forseglingen og over lynlåsen slik at du kan lukke posen igjen mellom bruk. Husk å gi belgene dine et friskt pust i noen få måneder for å holde dem i optimal stand.

Med litt kjærlighet vil du kunne lagre og bruke vaniljestengene i årevis.

3 comments

 1. Linda Acay

  Her fant jeg mye utdypende og nyttig informasjon

 2. Hmmm….. dette var lærerikt.
  Takk for bra info

  1. Grethe Hovland

   Veldig nyttig informasjon! Tusen takk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme