Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Allehånde (Pimenta dioica)

Tilbake til Kryderpedia

Vitenskapelig Navn: Pimenta dioica

Vanlige Navn: Allehånde, Jamaica pepper, Myrtlepfeffer

Familie: Myrtaceae (Myrtefamilien)

Botanisk Beskrivelse: Allehånde er et eviggrønt tre som kan vokse opptil 10 meter høyt. Det har glatte, aromatiske blader og små hvite blomster som utvikler seg til mørkerøde bær når de modner. Disse bærene, når de tørkes, blir til de brune, krydrede frøene kjent som allehånde.

Utbredelse: Opprinnelig fra Vestindia, spesielt Jamaica, men dyrkes også i andre tropiske regioner som Mexico og Sentral-Amerika.

Anvendte Plantedeler og Bruk: De tørkede bærene brukes hele eller malt. Allehånde er kjent for sin rike smak, som minner om en blanding av nellik, kanel, muskat og pepper. Det brukes i et bredt spekter av retter, inkludert kjøtt, sauser, og desserter.

Innholdsstoffer: Inneholder eugenol, som gir den en nelliklignende smak. Andre komponenter inkluderer karyofyllen og cineol.

Egenskaper og Virkning: Allehånde har antiseptiske og fordøyelsesfremmende egenskaper. Det har også vært brukt som en naturlig smertestillende i folkemedisin.

Helseplager / Sykdommer: Tradisjonelt brukt for å behandle fordøyelsesproblemer, oppblåsthet, og som en generell smertelindrer.

Tradisjonell Bruk i Ulike Kulturer: I karibisk og meksikansk matlaging brukes allehånde i mange krydderblandinger, inkludert jerk krydder og adobo. Det er også en viktig ingrediens i mange varme drikker og desserter i regionen.

Kilder og Referanser:

Ansvarserklæring: Denne informasjonen er kun til informasjonsformål. Konsulter en helsefaglig ekspert før bruk av allehånde for medisinske formål.

5,0 42 omtaler

  • Jenny Mulvaney ★★★★★ a year ago
    Krydra er, simpelthen, … Mer en herlig nettbutikk!!! Et stort og attraktivt vareutvalg med noe for enhver smakt. Vi har handlet flere ganger, og kun mottatt førsteklasses produkter. Prisene er fine, lett og justere til ønsket mengde (av for eksempel krydder) og rimelig porto.Bildet viser et bittelite utvalg av det, som vi har kjøpt. Anbefales på det varmeste!!