Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Allehånde (Pimenta dioica)

Tilbake til Kryderpedia

Vitenskapelig Navn: Pimenta dioica

Vanlige Navn: Allehånde, Jamaica pepper, Myrtlepfeffer

Familie: Myrtaceae (Myrtefamilien)

Botanisk Beskrivelse: Allehånde er et eviggrønt tre som kan vokse opptil 10 meter høyt. Det har glatte, aromatiske blader og små hvite blomster som utvikler seg til mørkerøde bær når de modner. Disse bærene, når de tørkes, blir til de brune, krydrede frøene kjent som allehånde.

Utbredelse: Opprinnelig fra Vestindia, spesielt Jamaica, men dyrkes også i andre tropiske regioner som Mexico og Sentral-Amerika.

Anvendte Plantedeler og Bruk: De tørkede bærene brukes hele eller malt. Allehånde er kjent for sin rike smak, som minner om en blanding av nellik, kanel, muskat og pepper. Det brukes i et bredt spekter av retter, inkludert kjøtt, sauser, og desserter.

Innholdsstoffer: Inneholder eugenol, som gir den en nelliklignende smak. Andre komponenter inkluderer karyofyllen og cineol.

Egenskaper og Virkning: Allehånde har antiseptiske og fordøyelsesfremmende egenskaper. Det har også vært brukt som en naturlig smertestillende i folkemedisin.

Helseplager / Sykdommer: Tradisjonelt brukt for å behandle fordøyelsesproblemer, oppblåsthet, og som en generell smertelindrer.

Tradisjonell Bruk i Ulike Kulturer: I karibisk og meksikansk matlaging brukes allehånde i mange krydderblandinger, inkludert jerk krydder og adobo. Det er også en viktig ingrediens i mange varme drikker og desserter i regionen.

Kilder og Referanser:

Ansvarserklæring: Denne informasjonen er kun til informasjonsformål. Konsulter en helsefaglig ekspert før bruk av allehånde for medisinske formål.

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme