Vi sender med Bring kl. 13 alle hverdager.

Anis (Pimpinella anisum)

Vitenskapelig Navn: Pimpinella anisum

Vanlige Navn: Anis, Aniseed

Familie: Apiaceae (Skjermplantefamilien)

Botanisk Beskrivelse: Anis er en ettårig plante som vanligvis vokser opp til 50 cm i høyde. Den har delikate, fjærlignende blader og hvite blomster som utvikler seg til små, ovale frø. Frøene er den delen av planten som vanligvis brukes i kulinariske og medisinske formål.

Utbredelse: Anis er opprinnelig fra det østlige middelhavsområdet og Sørvest-Asia. I dag dyrkes den i mange land, inkludert Spania, Russland, og deler av Midtøsten.

Anvendte Plantedeler og Bruk: Anis brukes hovedsakelig for sine frø, som har en søt, lakrislignende smak. Den er populær i baking og i produksjonen av likører som ouzo og anisette. Anisfrø brukes også i en rekke søte og krydrede retter, samt i te og andre drikkevarer.

Innholdsstoffer: Anis er rik på anetol, en aromatisk forbindelse som gir frøene deres særegne smak. Den inneholder også andre essensielle oljer og flavonoider.

Egenskaper og Virkning: Anis er kjent for sine fordøyelsesfremmende egenskaper og brukes ofte som et middel mot oppblåsthet og magebesvær. Den har også mildt slimløsende egenskaper og brukes noen ganger i hostemedisin.

Helseplager / Sykdommer: Tradisjonelt brukes anis for å lindre symptomer på dårlig fordøyelse, oppblåsthet, og som et middel mot hoste og forkjølelse.

Tradisjonell Bruk i Ulike Kulturer: Anis har en lang historie innen både matlaging og folkemedisin. I europeisk baking er anis en viktig ingrediens i mange brød og kjeks. I Midtøsten og Asia brukes anisfrø i en rekke krydderblandinger og retter.

Kilder og Referanser: For videre lesing, se botaniske og kulinariske referanseverk, samt vitenskapelige studier om Anis og dets bruksområder.

Ansvarsfraskrivelse: Denne informasjonen er kun til informasjonsformål. Konsulter en helsefaglig ekspert før bruk av anis for medisinske formål.

5,0 44 omtaler

 • Ingar Klemmetsen ★★★★★ a month ago
  Bestillte Gløggkrydder, … Mer så det måtte jo testes i god tid før Julestria setter inn, så dette blir fast oppskrift på Julegløgg heretter.
  0,5 l vann
  3 kanelstenger
  2 stjerneanis
  1 ts Kardemommekjerner
  1,5 ts Pomeranskall, tørket
  1,5 ts Ingefær, granulert og tørket
  5 Allehånde
  4 Hibiskusstammer
  Kokes i 45 minutter, siles og så tilsettes
  125 g sukker
  75 cl Rødvin
  varmes opp til passe drikketemperatur, kan nytes med og uten Mandler og Rosiner
  Aldri mer ferdigkjøpt Gløggbase her i huset
  Velbekomme